A Magyar Nemzeti Bank a kínai jegybankkal kötött devizacsere-megállapodáshoz kapcsolódóan meghirdeti a jegybanki renminbi program (JRP) elindítását a kínai újév első napjával - közölte az MNB. HozzátettékŰ: a kínai deviza, a renminbi (itthon ismertebb nevén jüan) nemzetközi elszámolásokban betöltött súlyának növelése a kínai gazdaságpolitika kiemelt célja, amit kormányzati, illetve jegybanki lépések sorozata támogat a külföldi partnerek oldaláról.

A kiadott közlemény kiemeli: az Európai Unió egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé mára Kína vált. A kínai tőkemérleg és árfolyamrendszer liberalizációjával párhuzamosan finanszírozási és diverzifikációs lehetőségeket biztosíthat az EU országainak a kínai megtakarítási portfolió és finanszírozási szerkezet átalakulása. Magyarországnak kitüntetett szerepe van a régiós kínai kapcsolatok tekintetében: a Magyar Nemzeti Bank Kelet-közép Európa ezidáig egyetlen jegybankjaként kötött devizacsere megállapodást a Kínai Jegybankkal, Magyarországon működik az egyetlen kínai kereskedelmi bank, valamint Magyarország vált az elmúlt években a kínai működőtőke beáramlás és népességvándorlás egyik legfontosabb régiós célországává - fogalmaz a jegybanki dokumentum.

A renminbi elszámolásokban közreműködő Európai Központi Bankok Rendszerébe tartozó tagjegybankok lépéseit áttekintve az MNB a JRP keretében megkezdte a pénzügyi infrastruktúra és intézményrendszer fejlesztését. Mindez elősegítheti a renminbi nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök kihasználását, és Budapest regionális szerepéből fakadóan határon átnyúló piaci aktivitást és jövedelmet generálhat Magyarország és a régió számára - áll az MNB közleményében.

A JRP-hez kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank 2015-ben elindítja a Budapesti Renminbi Kezdeményezést is. Ennek célja Magyarország befektetési palettájának és finanszírozási forrásainak bővítése. Az MNB fontos célja a programmal a pénz-, deviza- és tőkepiaci infrastruktúrák megteremtése, az elszámolásrendszer fejlesztése, a kínai tőkepiaci engedélyekről történő tárgyalások megkezdése a renminbi elszámolásokhoz kapcsolódó pénzügyi, vállalati és kormányzati szereplők bevonásával.

A JRP keretében az MNB a következő kérdéseket vizsgálja meg 2015 folyamán:

  • renminbi devizatartalék portfolió,
  • jegybanki renminbi likviditási eszköz piaci zavarok esetére,
  • a renminbi elszámolásforgalmi infrastruktúra fejlesztése,
  • a renminbi használatával és a kínai bankok határon átnyúló aktivitásával összefüggő pénzügyi stabilitási és felügyeleti szempontok.