Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi időben elég sok szó esik Donald Trump egyik leghangzatosabb választási ígéretéről, miszerint kerítést épít az amerikai-mexikói határra és ennek költségeit a déli szomszédaival fogja kifizettetni.

Hogy ezt megvalósítsa, Trump egy találkozót szervezett a jövő hétre mexikói kollégájával, Enrique Peña Nietóval. Ez végül nem valósult meg, hiszen a mexikóiak "teljesen elfogadhatatlannak" nevezték az amerikai terveket - írja a CNN. Az amerikai elnök erre mindössze annyit reagált, hogyha a mexikóiak nem akarják kifizetni a falat, akkor valóban fölösleges találkozni. Mexikó mindenesetre találna valamiféle megoldást, mivel éppen legnagyobb kereskedelmi partnerével készül összeveszni - a Világbank számításai szerint exportjának 80 százaléka (!) kerül az USA-ba -, ám a mostani vita szerintük immár a nemzeti büszkeséget veszélyezteti.

Trump ugyanakkor továbbra sem adta fel, hogy déli szomszédaival kifizettesse a fal költségeit, legújabb terve szerint 20 százalékos vámot vetni ki a mexikói importra és ebből finanszírozná az építkezést. Ez a tervek szerint évi 10 milliárd dollár bevételt hozna az országnak. Nem ez egyébként az egyetlen elképzelés, állítólag "számos egyéb lehetőséggel" is számol a Fehér Ház.

Ott vagyunk a toplistán

Mindez elég volt a statisztikákkal foglalkozó cégnek, a Statistának arra, hogy összegyűjtse a világ leghosszabb ember építette falait, illetve kerítéseit. Az első hely nem meglepetés, azt a kínai nagy fal foglalja el immár elég régóta. Az ie. 3. század és isz. 17. század között épült fal - melyet a nomádok távoltartása miatt húztak fel - teljes hossza eléri a 8500 kilométert.

A következő szereplő kevésbé ismert: Marokkó és Nyugat-Szahara határán fekvő, 2700 kilométer hosszú 3 méter magas falakat kőből, földből és homokból építették még az 1980-as években. A cél itt is a védekezés volt a szomszédokkal szemben, hiszen a fal a Marokkó által Nyugat-Szaharából követelt területet védi.

A képzeletbeli dobogóra az India és Banglades határán felhúzott 2500 kilométernyi fal fért fel. A két országnak egyébként 4096 kilométernyi szakaszon szomszédos egymással, ami a világ ötödik leghosszabb határszakasza. A két ország viszonya régóta nagyon feszült, ám a kerítést nemcsak az ellenségeskedés miatt épült: ezzel egyrészt a népvándorlást is meg akarják állítani, illetve a csempészek dolgát is megnehezítik, akik jellemzően alapvető élelmiszereket és gyógyszereket próbálnak meg Indiából Bangladesbe szállítani.

A magyar határkerítés a maga 175 kilométerével az ötödik helyet foglalja el, éppen megelőzve a berlini falat. Érdekesség, hogy kínain kívül felkerült még egy ókori építmény, mégpedig Hadrianus fala. Ezt Britannia északi részén húzták fel a rómaiak fel az isz. 2 században, hogy feltartsák az északi barbár törzseket. Az akkori feljegyzések szerint a római hadsereg nyolc év alatt építette meg a 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles falat, amely egyik tengerparttól a másikig húzódik.

Mit hoz a jövő?

Hogy ez a lista meddig lesz érvényes, az jó kérdés. Az utóbbi időben több ország, nemrég például a balti államok jelentették be, hogy kerítést építenének az orosz határral. Litvánia például 130 kilométer hosszút tervez, ám a magyarországival ellentétben ez nem a menekültek megállítására szolgálna, hanem a csempészet visszaszorítására. A kerítést idén tavasszal kezdik el építeni, majd ezt követően 2018-ban elektronikus megfigyelőrendszerrel egészítik ki.

Ezzel párhuzamosan az észtek egy 2,5 méter magas kerítést akarnak építeni 108 kilométer hosszan, a lettek pedig 90 kilométeres kerítésről döntöttek.

Ugyanakkor nem mindenhol halad gördülékenyen a falépítés. Az ukránok is szerettek volna egyet az orosz határra, ám nemrég jelentették be, hogy finanszírozási okok miatt leállt a kelet-ukrajnai Harkiv megyében a Fal nevű projekt megvalósítása.