Nagy Márton: az aktívan hitelező bankok kapjanak bankadócsökkentést

A jegybank álláspontja, hogy a növekedéstámogató program (ntp) keretében aktív hitelezést folytató bankok kapjanak bankadócsökkentést, a passzív bankok pedig, amelyek nem növelik a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott hitelállományukat, ne részesüljenek ebben - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden Budapesten, az ntp bemutatásakor.
MTI-Eco, 2015. november 3. kedd, 18:47
Fotó: Napi.hu

Jelezte: nem írnák elő, hogy mekkora kkv-hitelállomány- növekedést kell vállalniuk a bankoknak, nem a vállalás mértéke számít, hanem az iránya. Azok a bankok, amelyek nem vállalják a kkv-hitelállományuk növelését, nem járulnak hozzá a hazai össztermék (GDP) növeléséhez - jelentette ki. Az MNB alelnöke rámutatott, hogy a jegybank önfinanszírozási programjában meglévő kamatcsere-lehetőségnél az ntp piaci hitelprogramja (php) előnyösebb feltételeket ajánl a bankoknak. A preferenciális árazás ebben az esetben "értelemszerűen nagyobb lesz" a bankok hitelezési aktivitása növelése érdekében.

Elmondása szerint a jegybank célja, hogy azt a pénzt, ami egy banknak az eszközoldalán jegybanki betétben van, tegye át kkv-hitelbe, ehhez a jegybank "elég jelentős" ösztönzőt ad. Ha pedig erre nem képes hitelkeresleti okokból, akkor legalább az állampapírt válassza - tette hozzá. Az MNB kedden bejelentette: 2016 januárjában elindítja a növekedéstámogató programot (ntp), ami a bankok piaci hitelezéshez visszatérését segíti elő a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetésével és az új piaci hitelprogram (php) meghirdetésével.

A programok eredményeképpen a vállalati, illetve a megcélzott kkv-hitelállomány 2016-ban 250-400 milliárd forinttal emelkedhet, ami 5-10 százalékos éves hiteldinamikának felel meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kibe, 2015.11.04 08:24

Ez a kis pufi jól el van a millás fizuból, de a lényeg, hogy erre is csak a magyar unortodoxia képes, jól szétkapják a pü szektort utána meg mennek vissza hajbókolni, mi zu még sem tud mindent megoldani a "Magyarország jobban teljesít" szlogen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2015.11.03 20:01

A kveztor buktát meg még egyszer kifizetik az adófizetők.
Ezt a pufit melyik fidesznyik szarta a világra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html