Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Októberben közel 233 milliárd forintnyi - többségében korábban elmaradt - uniós forrás érkezett meg bevételként a központi költségvetésbe. Az Európai Bizottság öt hónapos vita lezárását követően még szeptemberben oldotta fel az egyes operatív programok kifizetések felfüggesztését, így a hazánkat jogosan megillető összegek már a büdzsében is megjelenhettek.

Az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya egy évvel korábban 809,6 milliárd forint volt. Az idei év októberéig bezárólag a központi költségvetés 893,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,4 milliárd forintos szufficittel zártak.

A tavalyi évhez képest mintegy 570 milliárd forinttal magasabban alakultak az adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek). Ez a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében meghozott kormányzati intézkedéseknek (on-line pénztárgépek, EKAER-rendszer) köszönhető. A magyar reformok működnek, a kiszámítható és felelősségteljes költségvetési politika pedig stabil keretet biztosít az ország gazdálkodásához.

Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely - figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását és az október végi tényadatokat - reálisan tartható.