Nagy nyugdíjra vágyik? Összejöhet!

Ha havonta mintegy 8,5 ezer forintot teszünk félre, tízmillió forintos megtakarítást érhetünk el, mire nyugdíjba megyünk. Ehhez viszont 25 éves korunkban kell belevágunk. Aki 55 éves koráig vár, annak már nyolcszor többet kell havonta félretennie - írta az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2017. november 5. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Az Oszágos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikái szerint idén januárban 112 ezer forint volt az átlagos öregségi nyugdíj, ami persze jelentős eltéréseket takar korosztályonként és nemenként is. A frissen nyugdíjba vonulók pedig átlagosan 120 ezer forint kezdő nyugdíjjal számolhatnak

A portál azzal számolt, hogy átlagosan mintegy 20 évet fogunk nyugdíjban tölteni - vagyis a nyugdíjba vonulásig félretett megtakarításnak körülbelül 20 évig kell kitartania. Ha valakinek 10 millió forintot sikerül félretennie, az 20 éven keresztül mintegy 42 ezer forintos havi nyugdíj-kiegészítést jelent, amely harmadával "dobja meg" az átlagnyugdíjat.

Tízmillió forintos megtakarítás ugyan a többség számára elsőre elérhetetlennek tűnik, azonban rendszeres havi megtakarítással összegyűjthető a nyugdíjba vonulásig (65 éves korig).

Ehhez 25 éves kortól havonta 8,4 ezer forintot kell félretenni, ami évi 4 százalékos kamattal, és a kamatos kamat hatásának köszönhetően 40 év alatt 10 millió forintra hízik. Annak azonban csak később, 35 éves korában vág bele, már havi 14,3 ezer forintot kell félretennie ugyanekkora megtakarításhoz. Míg ha 45 éves koráig vár, már havi 27 ezer, ha havi 55 éves koráig, már havi 67 ezer forintot kell félretennie - írta az Azénpénzem.hu.

Címlapkép forrása: Napi.hu/Szász Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.11.05 10:42

sokkal jobban járunk, ha inkább ingatlanokat veszünk a megtakarításainkbl, majd azokat bérbe adjuk.

így szert tehetünk egy 6-8% os netto hozamra, emellett a vagyon is megmarad, mert az ingatlan értéke is inflációt meghaladó mértékben nő hosszú távon.

sokkal jpbb, mint nyugdíjpénztárakra vagy befektetési alapokra bízni a pénzt, akik aztán szépen eltőzsdézik , lenyúlják, majd csödbe mennek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html