Nem tűnik lehetetlenségnek, hogy a magyar gazdaság teljesítményét meg kell duplázni, el kell érni a teljes foglalkoztatottságot - mondta Orbán Viktor Európai Beruházási Bank (EIB) budapesti irodájának emléktábla-avatóján. (Az EIB irodája ugyanis csak később nyit meg, most az Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott rendezvényen egy táblát avattak fel.) Magyarországnak reális esély a van a két cél elérésére - középtávon - tette hozzá a politikus.

Ehhez viszont a magyar gazdaságnak befektetésekre és fejlesztésekre van szükség. Az EU jövője ugyanakkor ködbe vész - nem lehet tudni, hogy mi lesz az uniós támogatásosakkal a következő ciklusban. Ezek szinte biztosan csökkenni fognak - ezért nem lesz ilyen bőkezű mankó a magyar gazdaság alatt. Fel kell építeni egy új finanszírozási rendszert, ebben szán a magyar kormány az EIB-nek kiemelt szerepet - fogalmazott a miniszterelnök.

Az első negyedévben 0,9 százalékra csökkent magyar gazdaság növekedése éves szinten, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékkal csökkent a GDP.  A visszaesés ténye nem annak mértéke meglepő - rámutatott a magyar gazdaság sebezhetőségére: a növekedést szinte kizárólag az autóipar és az uniós pénzek beáramlása húzta az elmúlt években - ez a két láb az év első hónapjaiban kidőlt a növekedés alól.