Nagy változás a kéményseprésnél januártól

Januártól a családi házban élők a nekik alkalmas időpontra kérhetik a kéményseprést, illetve az ellenőrzési munkákat - magyarázta Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője annak előnyeit, hogy a kormány döntött a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről.
Szász Péter, 2017. december 27. szerda, 09:22
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Hajdú elmondta, a január 1-jén életbe lépő szabályváltozások magukban foglalják, hogy a jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést a kéményseprés időpontjáról.

A változás annak köszönhető, hogy októberben a parlament eltörölte a kötelező kéményellenőrzést, így az fakultatív lett. Januártól a lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül "előre fixálhatják" a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra, ha ezt nem teszik meg, akkor semmilyen kéményseprést nem végeznek náluk.

Az időpontfoglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként.

A szóvivő a szén-monoxid-mérgezések veszélyére is figyelmeztetett. Elmondta, a katasztrófavédelem honlapján közzétették a biztonságos és nem biztonságos szén-monoxidjelző készülékek listáját. Azt kérte, mindenki szakboltban, szakembertől vásároljon ilyen készülékeket.

Arról is beszélt, hogy az ünnepek alatt szinte minden napra jutott szén-monoxid-mérgezés gyanús eset, és eddig tíznél több embert kellett kórházba  vinni kivizsgálásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK