Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az örökhagyó testvére által megszerzett örökrész" és "az ajándékozó testvére által megszerzett ajándék" illetékmentessé válik a jövőben - olvasható a június 23-án megjelent Magyar Közlönyben publikált jogszabály-módosításból. Az új szabály két héttel később, azaz július 8-án lépett hatályba.

A változtatás lényegében azt jelenti, hogy az ajándékozás és az öröklés esetében a testvéreknek nem kell kifizetniük az vagyontárgy értékétől függően eddig 9 vagy 18 százalékos illetéket. A korábbi bejelentés szerint több tízezer embernek kedvezhet az új szabály, az érintetteknél pedig évente négymilliárd forint maradhat.

NAV: ezt kell tudni a részletekről

Az új szabály a vér szerinti testvérekre, a féltestvérekre és az örökbefogadáson alapuló testvéri kapcsolatokra is vonatkozik. Az illetékmentesség feltétele, hogy a testvéreknek legalább az egyik szülője vagy örökbefogadója azonos legyen - írta szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján.

Az adóhivatali kisokosból az is kiderül, hogy illetékmentesség a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, vagyis minden olyan, testvérek közötti ajándékozás vagy öröklés illetékmentes, amiben a NAV július 8-ig még nem hozott jogerős döntést.

Az új szabályzás alapján július 8. óta a testvérként szerzett ajándékot be sem kell jelenteni a NAV-hoz.

Ha a vagyonszerzési iratokból pedig egyértelműen megállapítható az, hogy testvérek közötti ingyenes vagyonszerzésről (öröklésről vagy ajándékról) van szó, akkor nem kell kérelmet benyújtani, a NAV az illetékmentességet hivatalból biztosítja. Ha az ajándékozott vagyon ingatlan, akkor a földhivatalhoz benyújtandó B400-as adatlapon is jelölni lehet a mentességet.

Ha vagyonszerzés után a NAV akár fizetési meghagyással, akár határozattal illetéket állapított meg, és ez a döntés július 8-án még nem vált véglegessé, akkor a döntést kibocsátó igazgatóságnál lehet kérelmezni a megállapított illeték törlését vagy a befizetett illeték visszatérítését.

Az illetékmentes vagyonszerzésről a NAV nem küld értesítést (nem ad ki fizetési meghagyást), az illetékmentesség tényét csak az ügyiratra jegyzi fel.

Egyre több a kedvezmény

Az egyenes ági (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka, házastárs) hozzátartozók között eddig is ingyenes volt az ajándékozás és az öröklés, a törvénymódosítás ezt a kört bővíti most a testvérekkel.

Egy 2010-es szabályváltozás óta szabadon, illeték nélkül mozoghat a vagyon az egyenes ági rokonok között, vagyis fizetési kötelezettség nélkül szállhatnak a családi értékek szülőről gyermekre, nagyszülőről unokára. Két évvel később a mentességet a házastársak ügyeire is kiterjesztették. Az illeték azóta sem ajándékozásnál, sem öröklésnél, sem visszterhes átruházásnál nem jön szóba. Az eddigi kedvezményes szabályok évente nagyjából negyvenmilliárd forintot hagytak a családoknál.