Nagy változás jöhet a boltokban

Működése során mintegy 11 milliárd forintnyi adó- és áfaelkerülést sikerült megelőznie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések felderítésében élen járó különleges egységének - nyilatkozta a Magyar Időknek Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára.
Dzindzisz Sztefan, 2018. június 25. hétfő, 07:58
Fotó: Shutterstock

Az eredményeket látva a jövőben további területekkel bővítik a kiemelt ügyek igazgatóságának feladatkörét - mondta Zsigó, aki szerint a hatékony ellenőrzés érdekében az infrastrukturális hátteret is fejlesztenék: a következő években mintegy nyolcmilliárd forintból egy egységes, központi laborbázist kaphat a hatóság.

A kábítószer-kereskedelem után ma az élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések teszik ki a feketegazdaság legnagyobb szeletét. Az államtitkár ismertetése szerint, amikor 2012-ben létrehozták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és azon belül a kiemelt ügyek igazgatóságát, a céljuk az volt, hogy visszaszorítsák a visszaéléseket az ágazatban. A gyors reagálású, országos hatáskörrel rendelkező egység felderítési aránya megközelíti a 95 százalékot. (Visszataszító üdítőitalt vont ki a forgalomból a hatóság - ezt vigye vissza!)

Közölte, hogy szeretnék tovább emelni az ellenőrzés hatékonyságát, egyrészt az élelmiszerrendészek jogosítványainak szélesítésével, másrészt minél több, stratégiailag vagy a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából fontos terület központi ellenőrzés alá vonásával - szemlézte az MTI.

Az államtitkár ismertette, hogy ma Magyarországon összesen 47 tanúsító védjegy és 11 ezer olyan megjelölés létezik, amelyet élelmiszereken használnak a gyártók. Ha egy vásárló bemegy a boltba, óriási termékválasztékkal találkozik, az eligazodásban ráadásul a védjegyek sem tudnak segíteni, hiszen olyan sokféle létezik belőlük. Ezen a téren rendet kell tenni - hangsúlyozta. Közölte, hogy nem újabb védjegyet szeretnének létrehozni, hanem olyan állami rendszert, amely kiválthatja az összes többi minőségi emblémát. Így ha valaki az állami rendszer logóját látja, akkor biztos lehet abban, hogy kiváló minőségű, egészséges és magyar termékkel van dolga - olvasható a Magyar Időkben.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.06.25 10:00

Ha már feketegazdaság, akkor annyit, hogy hiába van a NAV-hoz kötött pénztárgép, ha nemhogy nem üti be a tételt, már be sincs kapcsolva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html