Lázár János a parlamentben azt mondta: az állam 170 milliárd forintot költ az elektronikus ügyintézés, a digitalizálás fejlesztésére, amely lehetővé teszi a nyilvántartások egységesítését. Az ügyintézőknek a jövőben nem más-más hivataltól kell megkérniük a szükséges adatokat például a családtámogatási vagy álláskeresési, személyi adatokkal kapcsolatos ügyek intézéséhez, hanem maguk is hozzáférnek azokhoz.

A gépjárművek nyilvántartásával, forgalomba helyezésével kapcsolatos adatok is megosztott adatok, ahol szintén egységes nyilvántartást javasolnak - hangsúlyozta, de a cégnyilvántartással, cégnyilvánossággal, a bírósági cégeljárással és a végelszámolással kapcsolatos ügyintézéseket is egyszerűsíteni kívánják.

Újabb közigazgatási eljárások válhatnak egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá - ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatási bürokráciacsökkentésével és egyes hatósági eljárások egyszerűsítésével összefüggőt törvénymódosító csomagot ismertetve.

Illetékmentességre számíthatnak azok, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) kihasználva vásárolnak ingatlan abban az esetben, ha az ingatlan ára a csok összegével csökkentve nem éri el a 30 millió forintot. Hozzátette: díjmentessé teszik azokat az eljárásokat, amelyek a csok beadásához szükségesek.

Lázár János emlékeztetett a korábbi bürokráciacsökkentő intézkedésekre is, amelyek eredményeként az egy év alatt lebonyolítandó mintegy 20 millió ügy 60-70 százaléka már nyolc napon belül elintézhető. (Óriási változás az ügyfélszolgálatokon szeptembertől - erről tudnia kell!)

(MTI Fotó/Kovács Tamás)