Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lesz észrevehetően lassabb az online bankkártyás fizetés a szeptember 14-től kötelezően bevezetett kétfaktoros azonosítás miatt, a bank ugyanis valós időben küldi a kódot tartalmazó SMS-t - közölte Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora pénteken az M1 csatornán az MTI szerint.

A szakértő azt mondta, a kétfaktoros azonosítást az online térben történő biztonságos vásárlásért vezeti be az Európai Unió, ugyanis világszerte óriási mértékben megnőtt az internetes banki csalások száma.

Az előírás miatt a szerződéseket nem kell módosítani, mert az internetes vásárlás menete nem változik - tette hozzá Rajnai.

A változás azt hozza magával, hogy csak akkor lehet online vásárolni az EU-n belül bankkártyával, ha a kártyabirtokosok aktiválják az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatást. Ennek során az internetes vásárlásoknál a bank küldeni fog sms-ben egy egyszer használatos jelszót, az ügyfél csak ezt begépelve tud majd vásárolni. De több pénzintézet kínál majd biometrikus azonosítási lehetőséget is: ilyenkor egy okoseszköz - telefon vagy tablet - ujjlenyomat-olvasójával, arcképfelismerésével lehet majd intézni a fizetést.

Annyi változás is történik, hogy az érintéses kártyás fizetéseknél is biztonsági okokból gyakrabban kérik majd a terminálok a PIN-kód megadását.