Nagy változás történt ma

December 13-tól a gyártóknak föl kell tüntetniük az Európai Unió tagállamaiban értékesíteni kívánt élelmiszereken a tápértékre vonatkozó információkat - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
MTI, 2016. december 13. kedd, 19:10
Fotó: Napi.hu

A rendelet nem vonatkozik a nem előre csomagolt élelmiszerekre. Kivételt képeznek továbbá az alkoholtartalmú italok és azok a termékek is, amelyeknek a csomagolása kicsi ahhoz, hogy azon a kötelező címkézési követelményeket alkalmazni lehessen.

A rendelet nem írja elő, hogy a csomagolás melyik részén legyen a tápértéktáblázat. Továbbra sem kötelező feltüntetni a további tápanyagok - például egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, cukoralkoholok, keményítő, rost, vitaminok és ásványi anyagok - arányát.

Az új szabályozás rendelkezik az internetes és a katalógusokból történő vásárlásról is: eszerint a kötelezően feltüntetendő információkat hozzáférhetővé kell tenni a távértékesítést segítő eszközökön (weboldal, katalógus).

Az új címkézési rendelet célja, hogy a vásárlók megalapozottabb döntéseket hozhassanak az étrendjükkel kapcsolatban - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK