Nagy változások jönnek bankkártya-fronton

Nagyszabású pos-telepítési program kezdődhet a közeljövőben − értesült a Napi Gazdaság több forrásból.
Nagy László Nándor, 2013. február 19. kedd, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az elmúlt évben a jegybank egyebek mellett azt javasolta, hogy a kisebb kereskedelmi egységek bankkártya-elfogadását uniós pályázati pénzek felhasználásával támogassák. Ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra hivatkozva nem karolta fel, hogy a kis összegű támogatásokkal közel megegyező lenne a pályázat elbírálásához kapcsolódó bürokratikus költség, s így a pályázat nem lenne elég hatékony.

Lapunk információi szerint ugyanakkor a MasterCard − amely az elmúlt években Mentor program néven már támogatott pos-telepítési akciót − jelezte a bankok és az MNB felé, hogy hajlandó egy jelentősebb összeggel (híreink szerint 1 millió euróval) támogatni egy új programot. Ebben a projektben − összhangban az MNB elképzeléseivel − egy közepesen fejlett régió (megye) valamennyi kereskedőjének felajánlanák, hogy bérleti és telepítési díj nélkül vagy más kedvezményes konstrukcióban helyeznének el az eladóhelyen kártyás fizetésre alkalmas terminált.

Korábban vita alakult ki az MNB, a bankok és a kártyatársaságok között arról, hogy a hazai elfogadóhálózat fejlődésének mértéke megfelelő-e, illetve arról, hogy milyen tényezők akadályozzák a további bővülést. Szakértők szerint a tervbe vett projekt mindenki számára egyértelmű válaszokat adhat a vita eldöntésére. Amennyiben a kereskedők jelentős része él az akcióval, hasonló programokkal viszonylag gyorsan fejleszthető a hazai kártyás fizetési infrastruktúra, ami a kényelmi szempontok mellett a szürkegazdaság visszaszorulását is eredményezheti − így új érv lehet a program állami (uniós) támogatása mellett. Ha viszont a kereskedők vonakodnának a kedvezményes ajánlat igénybevételétől, az azt bizonyítaná, hogy nem a díjak mértéke, hanem a számla nélküli kereskedelem fenntartása a fő visszafogó erő a bankkártya-elfogadás elterjedésével szemben. Ezzel kapcsolatban a szakemberek emlékeztetnek: a pénztárgépek NAV-hoz történő bekötése sem oldja meg a számla nélküli értékesítés problémáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.02.19 12:17

miért a kórházas kommentek vannak a bankkártyás cikk alatt is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.19 11:57

@Csont:

Az ön sztorija is hasonló, mint az előző hozzászólóké.
Vény nélküli gyógyszer aktív fekvőbeteg intézetbe?...homeopátiás nem hiányzik?...
Miért nem jelezte azt a szándékos bűnösséget, hogy nővérek kesztyű nélkül látnak el beteget. Jelzem vannak latex-mentes kesztyűk bizonyos ápolási folyamatokhoz. Ha igaz akkor Ön a többi betegtársa gyógyulási esélyit rontotta, mert közkeletű Semmelweis óta, hogy higiéne nem csak a betegellátót védi hanem a többi beteget a fertőzések átvitelének megelőzése céljából.
A nővér a felelős ilyenkor. Nem kell elvégeznie az adott ápolási folyamatot. mindjárt lesz hat vagon rózsaszínű kesztyű is, ha neki olyan tetszik.

Nem ez a lényeg.
A rendszer.

Vegyünk gyerek példát, mert a reklám pszichológusok is velük aratnak:
Az I.sz. Gyerek klinikáról (VIII. Balassa u.) azért kell a 300 méterre lévő Neurológiai Klinikára (VIII. Üllői út) átszállítani egy folyamatosan görcsölő gyermeket esetkocsival, mert ott van MRI. Miközben zajlik a vizsgálat a gyerekrohamkocsi útban van a 800 méterre lévő II. sz. Gyerekklinikáról (IX. Tűzoltó utca) egy 16 éves lélegeztetett gyerekkel szintén az MRI-be, ahol három másik saját lábon érkezett gyerek vár. Az egyiket a 800 méterre lévő Heim Pál Kórház (IX. Nagyvárad tér)a másikat a majd 1 km-re lévő Szent László (IX. Gyáli út) és a szintén 1 km-re lévő GOKI (IX. Haller u.) küldte vizsgálatra. Ha valamelyiknek idegsebészeti beavatkozásra lenne szüksége vihetné a mentő a 4 km-re lévő OITI-be (XIV. Amerikai út).
Ez egy egyszerű hétköznapi délelőtti példa.

Felnőttből vannak durvábbak is.

Magyarország súlyos sérti az uniós előírásokat és szakorvosi végzettség nélküli rezidensek látnak el önálló ügyeleteket. Milliók testi egészségét durván veszélyeztető módon.
Egy német házaspár vajon mit szólna, ha kiderülne hogy ügyeletben a beteg gyermekét egy rezidens látta el?...még jó, hogy nem is sejtik.

A legnagyobb gond a fővárosi régió. A vidéki jól halad igaz lehetne gyorsabb is.

Ezért hazugság a MOK és a többi orvos szervezet állítása, hogy orvoshiány van.
100.000 főre uniós átlagot elérő orvosszám van csak kétszer több aktív ágyon, mint bárhol az unióban.
Ezért van, hogy minden második magyar beteg szociális indokkal foglal el egy aktív ágyat. Miközben alig van rehabilitációs- ás ápolási hely.
Ezért veszik el az orvos a rendszerben és kénytelen erőit a ténylegesen gyógyításra várók helyett másra pazarolni.

...emberek mennek tüntetni a fennálló rendszerért.
A napi.hu nyíltan terjeszthet rémhírt, hogy nincs gyógyszer a kórházakban.
A rendszer széttagoltsága miatt évenként milliárdos készletet kell megsemmisíteni, mert lejárt a szavatossága...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.19 11:55

nagyon kevés dolgozó, járulékfizető ember maradt az országban, az öregek, betegek száma viszont nem csökkent.

egyre kevesebbnek kell eltartani az inaktívakat és a közszférából élőket, illetve finanszírozni az eü ellátásukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.19 11:30

Az oktatás, a szociális ellátás és az egészségügy külön-külön és együtt is kivégzés előtt.

De hát a Kegyes Jóság szereti a Népét és a Nép, az istenadta nép, a pöf-Cöf is szereti őtet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.02.19 10:41

@labandy: Németországban egy szakképzett nővér keres havonta 2 000 000 hufot

Messziről jött ember nagyot mondása!!! Egy vezető orvos sem keresennyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html