Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jászberényben 18:30-kor 60,22 százalékos volt a részvétel, ami a városi polgármester-választásokon rekordnak számít: négy hete 43 százaléknyi választó járult összesen az urnákhoz. Akkor az összefogás jobbikos jelöltje, Budai Lóránt 14 szavazattal, 3909-3895 (42,63 - 42,48 százalék) arányban nyert a Fidesz-KDNP-s Szabó Tamás előtt. Egy független jelölt, Magyar Levente 931, a Mi Hazánk jelöltje, Dobrosi Péter pedig 434 voksot kapott - derül ki az Index összefoglalójából.

A választást most azért kellett megismételni, mert Budai csapata október 13-án körbejárt és a saját delegáltjait megkérdezte a szavazóköröknél, hogy szükségük van-e valamire. A helyi Fidesz megtámadta az eredményt, a területi választási bizottság, majd a bíróság is úgy látta, hogy az eredményt érdemben befolyásolta, hogy idegenek mentek a szavazókörökbe, "a szavazatszámláló bizottsági tagok kontrollálatlanul mozogtak", illetve "szavazási szándékot torzító pénzfelajánlás is történt" - írja a portál.

Este 9-kor, 80 százalékos feldolgozottságnál már egyértelmű, hogy hiába kérte az újraválasztást Szabó Tamás, a fideszes politikus nem tudott megfelelően mozgosítani - még úgy sem, hogy a sajtóban a Fidesz szatellitpártjaként emlegetett Mi Hazánk bár nem lépett vissza, de Dobrosi Péter kiállt Szabó mellett. A jászsági városban ugyanis több ezer szavazattal nyert Budai Lóránt.

A képviselőtestületben a polgármester győzelmével döntetlenre jött ki az állás az összefogás és a helyi Fidesz között: 7-7 tagjuk van, valamint bejutott még a Mi Hazánk is a kompenzációs listáról egy képviselővel. Nagy kérdés, hogy Szabó támogatása után hova állnak a közgyűlésben.

Jászberényen kívül másik kilenc településen volt még valamilyen formában megismételt választás.

Tolna megyében, Szekszárdon a 2-es számú egyéni választókerületben kellett megismételni (a 4., a 11. és a 12. szavazókörben) a képviselő-választást, a 8-as választókerületben pedig a 25., 27., 29. és 30. szavazókörben. Itt maradtak az ellenzéki győzelmek a körzetekben.

Komlón bár feljött az ellenzék, de maradt a kormánypárti Polics József polgármesteri győzelme.

A veszprém megyei Litéren viszont növelte előnyét a független Varga Mihály, aki 242 szavazatot szerzett, míg Szedlák Attila (Fidesz-KDNP) csak 229-et.