Nagyfejesek jönnek Budapestre októberben

Óriási változások előtt áll az energiaellátás globális rendszere, és bár e folyamat egyelőre kezdeti stádiumban van, már ma látható, hogy az emberiségre hatalmas technológiai kihívások várnak. Ennek egy fontos állomása lehet Budapest októberben, hiszen hat ország szakemberei gyűlnek össze, hogy megvitassák az európai energetika jövőjét.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 13. péntek, 08:31
Fotó: MTI/EPA

Világszerte a termelésbe bevont új energiaforrások 90 százaléka már megújuló volt 2016-ban, ráadásul 111 nagyvállalat (köztük a Facebook, a Google, a Diageo vagy a Hewlett Packard) is úgy döntött, hogy 100 százalékban megújuló energiaforrások használatára tér át az évtized végéig.

Costa Rica például 2017 első negyedévében villamosenergia-igényének 99 százalékát megújuló alapú termelésből állította elő, Dánia pedig 2035-re teljes áramigényét megújulókból kívánja fedezni.

A kihívások leginkább politikai alkuk és döntések, illetve a társadalmi, valamint környezeti hatások negatív és pozitív következményei csak tudományos párbeszéd mentén oldhatók fel. Magyarország is vezető szerepet tölthet be az olyan eszközök kifejlesztésében, amelyek lehetővé teszik a hatékonyabb energiatárolást, illetve az energia optimálisabb térbeli és időbeli elosztását - állítja a SUSCO Budapest fenntartható fejlődés konferencia szervezője, az Antall József Tudásközpont.

A rendezvényen az Európai Unió hat országának (Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Dánia, Magyarország) 12 előadója - geopolitikai szakértők, klímakutatók és jogi szakértők - vitatják meg Európa és a világ energetikai jövőjét a globális energiabiztonság, a megújuló energia terjedése, illetve az energiaellátást támogató legkorszerűbb technológiai és menedzsmentmegoldások mentén.

A konferenciát egy Energy Workshop előzi meg, ahol egyetemi hallgatók és szakértők a virtuális térben keresik majd a fenntarthatóság lehetséges irányait, illetve a válaszokat az energiagazdálkodás aktuális kérdéseire, illetve a rendezvénnyel párhuzamosan tartják meg az Európai Unió H2020 projektjéből finanszírozott EUCalc projekt, zártkörű, angol nyelvű workshopját is, amelyen nemzetközi szakértők egyeztetnek a European Calculator modell Global Calculator koncepción alapuló megoldásairól. A modell célja, egy, mindenki által elérhető eszköz kifejlesztése, amelynek segítségével mérhetővé válik a különböző energetikai forgatókönyvek üvegházhatásúgáz-kibocsátásra gyakorolt hatása.

HOZZÁSZÓLÁSOK