Olyan mértékűvé vált a Nagykőrösi Kinizsi adóssága, hogy a klub és jogelődjei életében is példátlan módon a Pest megyei első osztályban szereplő labdarúgó csapat nem tudja tovább folytatni a bajnokságot. A tartozás miatt veszélybe került az épülő új klubház befejezése is - számolt be az eseményekről, és a Toldi iskolában január 14-én megtartott tájékoztatóról a nagykőrösi ügyekkel foglalkozó Heti Hírek.

A klub bukásához végül az vezetett, hogy két projekthez is pályáztak az MLSZ-nél a társasági adó felajánlásokból lehívható keretre. Az első beruházás, a pályavilágítás még teljesen racionálisnak tűnik, arra 9 millió forintot kértek. Viszont a másik nagyobb projekt egy 400 millió forintos klubház építése, amelyre tao-ból 200 millió forintot kaptak a szövetségtől (az önkormányzat is ugyanekkora támogatást adott).

Mégis előbbivel akadt probléma: a meg nem valósult pályavilágításra kapott 9 millió forintot, valamint a nem megfelelően elszámolt egyéb támogatások miatt az MLSZ 30 millió forintot követel vissza. Mivel fizetésképtelen a klub, ezért most már a kamatokkal is számolniuk kell.

A visszalépésről szóló döntést emiatt hozta meg a jelenlegi klubvezetés, amely az elődeit vádolja a rossz gazdálkodással. Az eseményre elment Rónaszéki Lajos volt elnök is, aki elismerte, hogy az NB III-as szezon alatt 10 millió forint adósságot halmozott fel a Kinizsi. Szemléltetésként említette, hogy például a négy NB I-et is megjárt játékosnak csak a féléves aláírási pénze 300 ezer forint volt fejenként, amire jött még a fordulónkénti meccspénz.

A lakossági tájékoztatón a Heti Hírek szerint beszámolója szerint felszólalt Czira Szabolcs Fidesz-KDNP-s polgármester is, valamint a klubot jelenleg irányító önkormányzati képviselő Sohajda Márk elnök is, akit a védelmébe vett. Czifra arról is beszélt, hogy személyesen próbált közbenjárni az MLSZ-nél, hogy a Kinizsi tartozását és a klubház ügyét válasszák szét, mert a szövetség az építkezés pénzét is vissza akarja tartani addig, amíg a klub nem rendezi az adósságát. Kérdés viszont, hogy a klubház mire lesz jó, ha a focicsapat keretét szélnek eresztették, a többi szakág (kosár- és röplabda) pedig nem itt tevékenykedik.

Így jelentette be a Kinizsi

Cikkünk megjelenése után a sportegyesület az alábbi közleményt küldte el nekünk:Az elmúlt tíz esztendő eredményei mellett sajnálatos aktualitása is volt a rendezvénynek, hiszen a tavalyi év végén kiderült információk nehéz helyzet elé állították a klubot. Mint az eseményen ismertetésre került, 2019. végén szerzett a jelenlegi vezetés tudomást arról, hogy az előző vezetés tevékenységének eredményeként több tízmilliós nagyságrendű hiány halmozódott fel, ezáltal az eddigi működési forma teljesen ellehetetlenül.A jelenlegi vezetés az elmúlt két év során mindent megtett a sikerért, hatalmas munkát jelen-tett, hogy szponzori pénzekkel egészítsék ki az önkormányzat által biztosított támogatást és a tao-támogatást. Így éppen a bevételeket és kiadásokat egyensúlyban tartva tudtunk működni. A váratlanul érkezett hír a hiányról és annak tao-pénzekre való hatásáról teljesen szertefoszlatta az addig felállított stratégiát. Mindamellett, hogy a szükséges hivatalos lépéseket megtettük, feltártuk a további működés lehetőségeit. Felmerült, hogy a tavaszi szezonra vissza kell lépjünk a Megye L osztályú indulástól. Tehát, amennyiben nem változik januárban a helyzet, úgy a továbbiakban a felnőtt szinten a Pest megyei harmadosztályban szereplő - teljes egészében nagy-körösiekre épülő - csapatunkat tudjuk csak versenyeztetni.

A változás az utánpótlás struktúrát és versenyeztetést nem érinti, az változatlanul megmarad, sőt nagyobb figyelmet kap. Bízunk benne, hogy a fiatalok számára motiváló lehet, hogy a legjobbak a korosztályokban felfelé lépkedve idővel magukra ölthetik a nagykőrösi Kinizsi felnőtt csapatának mezét."

Addig is a nagy csapat ugyan többet nem lép pályára, de a kőrösi szurkolók a harmadosztályban szereplő "kettő" meccseire járhatnak még, valamint az utánpótlás csapatoknak szurkolhatnak.

Hogy miként fogja az önkormányzat, vagy a klub rendezni a tartozásokat, egyelőre nem tudni. Mint azt a Napi.hu megnézte, a civil szervezetek nyilvántartásába feltöltött beszámolókból sem látszik, hogy erre milyen módon lesz lehetőségük. Ez nem is látszódhat ugyanis hiányoznak a 2018-as év pénzügyi riportjai, tavaly áprilisban is csak a 2017-es elszámolás került fel, amelyet már a tavaly kinevezett Sohajda Márk írt alá. Abban az évben összesen 18,4 millió forintnyi támogatást kaptak a központi költségvetéstől, a helyi önkormányzat 4,7 millió forintot költött csak rájuk. A csapat saját jogon elért bevételei akkor csak 1,4 millió forintra rúgtak.