Nagyobb a baj, mint gondolnánk - Üzent a kórházszövetség

Ahhoz, hogy többet tegyenek a betegekért, jobb épületekre, modernebb műszerekre, a gyógyszerek, kötszerek és orvosi-ápolási eszközök árát fedező pénzre és megbecsült munkatársakra van szükség - írja a társadalomhoz címzett üzenetében most zajló kongresszusa alkalmából a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöksége.
Napi.hu, 2015. április 22. szerda, 15:05
Fotó: Napi.hu

Sok kórház szépült és újult meg az elmúlt években, ezt a munkát a következő uniós ciklusban még intenzívebben kell folytatni. Különösen a fejlesztésekből eddig csaknem teljesen kimaradt fővárosi és Pest megyei intézményekre kell sokat költeni. Támogatják itt egy új sürgősségi és akut ellátást végző kórház megépítését is. A szakmai előkészítéshez a kórházszövetség felajánlja segítségét. Legyenek az energetikai és az informatikai megújítás fő célpontjai az éjjel-nappal, télen-nyáron szünet nélkül üzemelő kórházak.

Több orvost és ápolót kell képezni, akiknek a tanulmányaikkal, erőfeszítéseikkel, ráfordított idejükkel és energiájukkal arányos megbecsülést kell kapniuk. Ma kell befektetni ahhoz, hogy 5-10 év múlva ennek gyümölcse legyen, és itthon boldoguljanak, akik itt tanultak, sőt, hazajöjjenek, akik máshol szereztek tapasztalatot - áll az üzenetben.

Mint írják, szeretnénk, ha kórházaink a béke, a tolerancia és az egymásra figyelés házai lennének, durva hang és agresszió nélkül, és a lehető legjobb és legemberibb körülményeket biztosítanák. Az MKSZ szerint védeni kell a helyi közösségek kórházait, de nem szabad a lokálpatrióta érzelmek áldozatává válni: a súlyosabb betegségekben a legjobb ellátások csak központokban érhetők el. Végül kiemelik, az egészség pótolhatatlan érték, amire több figyelmet és az állami büdzséből több pénzt kell fordítani.

Közös demonstrációt szerveznek

A medicalonline szakportál kongresszusi tudósítása szerint a kórházszövetség szerdán kezdődött debreceni rendezvényén összefogás körvonalazódik, miután az ágazati szervezetek fórumán többen közös fellépést szorgalmaztak, és indítványozták, hogy valamennyi szakmai kamara és egyesület csatlakozzon a szakdolgozók május 12-re szervezett demonstrációjához, az Egészségmenethez.

Az egyik felszólaló szerint a betarthatatlan minimumfeltételek és a rendszert mérgező paraszolvencia helyett az ágazat legnagyobb problémája az, hogy képtelen az összefogásra.  Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint a döntéshozók nem hiszik el, hogy a konszolidáció úgy, ahogy elképzelik, nem hajtható végre, hiába íratnak alá betarthatatlan feltételeket tartalmazó vállalásokat a kórházak vezetőivel.

Nagyobb baj van, mint gondolnánk - ezt már Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke elmondta, mivel a március 21-ei nagygyűlésükön kiadott 12 pontjukra és nyílt levelükre az elmúlt egy hónapban nem kaptak választ a kormányzattól, gőzerővel készülnek a május 12-re meghirdetett Egészségmenetre, amelyen a Magyar Rezidens Szövetség is ott lesz - jelentette be a szervezet elnöke, Dénes Tamás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.04.22 21:26

Május 12.-én az eü.-sek megmutathatják magukat.
Felvonulhatnak és megmutathatják a kormánynak mekkora erőt tudnak demostrálni.
Legyen köztük fideszes, Jobbikos, mszp-s!
Én szurkolok nekik! Ők megérdemlik.
A tádsadalom jelenleg csak kihasználja őket.
Főleg az itt kommentelők nagyrésze tisztelet a kivételnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.04.22 21:20

@krix: " Meg kevesebb dolgot kéne kilopni a kórházból..."

Ezt már sokszor kinyilatkoztattad. Induljunk ki abból, hogy igazad van.
Nincs ugyan, de tételezzük fel! Kovács 123 rendőr őrmester egy autóst jogosan állíthat meg, ha szabálytalanságot észlel, vagy ha egyszerűen csak igazoltatni van kedve:))
De nem mehet be egy kórházba azzal, hogy krix fórumtárs szerint itt lopnak kérem! A pazarlást a lopást annak az állami felügyeletnek lenne a dolga felderíteni amelyiket az imádottad elsőként szüntetett meg.
Náluk reklamálj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.04.22 21:03

"Ahhoz, hogy többet tegyenek a betegekért, jobb épületekre, modernebb műszerekre, a gyógyszerek, kötszerek és orvosi-ápolási eszközök árát fedező pénzre és megbecsült munkatársakra van szükség"

Meg kevesebb dolgot kéne kilopni a kórházból...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.04.22 17:25

@coni:

,,Magyarország nem tartozik a nettó befizető országok közé. Tehát mi csak kapunk. Pontos számok az eu honlapon találhatóak."

Kétszeres tévedés.

Nem azt jelenti, hogy csak kapunk, hanem azt, hogy többet kapunk, mint adunk.

Viszont ha minden erőforrás-kiáramlást mérlegre tudnánk tenni (törvényeset, törvénytelent, ismertet nem ismertet), akkor biztos, hogy többet adunk, mint kapunk. Még mesekönyvben is rázós lenne az ellenkezőjét állítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.04.22 16:52

Caleidos, 2015. április 22., szerda 16:17
"",,A fejlesztések 98%-a az uniós pénzekből történt."De honnan vette az unió a pénzt. A tagság befizetéseiből.""

Magyarország nem tartozik a nettó befizető országok közé. Tehát mi csak kapunk. Pontos számok az eu honlapon találhatóak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html