Sok kórház szépült és újult meg az elmúlt években, ezt a munkát a következő uniós ciklusban még intenzívebben kell folytatni. Különösen a fejlesztésekből eddig csaknem teljesen kimaradt fővárosi és Pest megyei intézményekre kell sokat költeni. Támogatják itt egy új sürgősségi és akut ellátást végző kórház megépítését is. A szakmai előkészítéshez a kórházszövetség felajánlja segítségét. Legyenek az energetikai és az informatikai megújítás fő célpontjai az éjjel-nappal, télen-nyáron szünet nélkül üzemelő kórházak.

Több orvost és ápolót kell képezni, akiknek a tanulmányaikkal, erőfeszítéseikkel, ráfordított idejükkel és energiájukkal arányos megbecsülést kell kapniuk. Ma kell befektetni ahhoz, hogy 5-10 év múlva ennek gyümölcse legyen, és itthon boldoguljanak, akik itt tanultak, sőt, hazajöjjenek, akik máshol szereztek tapasztalatot - áll az üzenetben.

Mint írják, szeretnénk, ha kórházaink a béke, a tolerancia és az egymásra figyelés házai lennének, durva hang és agresszió nélkül, és a lehető legjobb és legemberibb körülményeket biztosítanák. Az MKSZ szerint védeni kell a helyi közösségek kórházait, de nem szabad a lokálpatrióta érzelmek áldozatává válni: a súlyosabb betegségekben a legjobb ellátások csak központokban érhetők el. Végül kiemelik, az egészség pótolhatatlan érték, amire több figyelmet és az állami büdzséből több pénzt kell fordítani.

Közös demonstrációt szerveznek

A medicalonline szakportál kongresszusi tudósítása szerint a kórházszövetség szerdán kezdődött debreceni rendezvényén összefogás körvonalazódik, miután az ágazati szervezetek fórumán többen közös fellépést szorgalmaztak, és indítványozták, hogy valamennyi szakmai kamara és egyesület csatlakozzon a szakdolgozók május 12-re szervezett demonstrációjához, az Egészségmenethez.

Az egyik felszólaló szerint a betarthatatlan minimumfeltételek és a rendszert mérgező paraszolvencia helyett az ágazat legnagyobb problémája az, hogy képtelen az összefogásra.  Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint a döntéshozók nem hiszik el, hogy a konszolidáció úgy, ahogy elképzelik, nem hajtható végre, hiába íratnak alá betarthatatlan feltételeket tartalmazó vállalásokat a kórházak vezetőivel.

Nagyobb baj van, mint gondolnánk - ezt már Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke elmondta, mivel a március 21-ei nagygyűlésükön kiadott 12 pontjukra és nyílt levelükre az elmúlt egy hónapban nem kaptak választ a kormányzattól, gőzerővel készülnek a május 12-re meghirdetett Egészségmenetre, amelyen a Magyar Rezidens Szövetség is ott lesz - jelentette be a szervezet elnöke, Dénes Tamás.