Nagyobb a baj, mint sokan gondolják

A környezetvédelmi szervezetek is alulbecsülik az energiaszektor és az ehhez kapcsolódó környezeti problémák súlyosságát - mondta el Varró László, a Mol Nyrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen, aki szerint az emberiség orosz rulettet játszik a klímaváltozással.
Major András, 2010. október 1. péntek, 13:44
Fotó:

A világgazdasági tőkeállomány 15 százaléka az energiaszektorban van. A szektor nagymértékben olyan hálózatokat használ, amelyekben a verseny nehezen működik - ezért érthető, hogy az energiapolitika egyik célja a versenyszabályozásra vonatkozik - fogalmazott a Mol vezetője.

Az ellátásbiztonság azonban nem azonos az alacsony importfüggőséggel - figyelmeztetett Varró az energiapolitika egy gyakori tévedésére. Ostoba, kusza, zavaros szabályozás is vezethet ellátási problémákhoz - tette hozzá. A magyar ellátásbiztonságról szólva Varró László úgy fogalmazott: az energiafüggetlen Magyarország megteremtésének célját tekintve nincs olyan ésszerű szcenárió, amely szerint a következő évtizedekben a magyar energiaimport mértéke a dollármilliárdos tétel alá süllyedne.

Csökkenteni azért lehet, ahogyan a széndioxid-kibocsátást is: ehhez a paksi atomerőmű bővítése a leghatékonyabb megoldás - tette hozzá. Az épületek energiahatékonyságának fokozása nagy energia- és munkaerőpiaci potenciállal bír, de nagyon drága megoldás. A geotermikus energia felhasználás növelésének hatalmas akadálya a bürokrácia, itt is radikális változás lenne szükséges.

A bioüzemanyagot Varró viccnek nevezte. Miközben a hazai földeken minimális széndioxid-kibácsátási csökkentést lehetővé tevő módon állítunk elő etanolt, a korábban itt termelt gyümölcsöket hatalmas környezeti terheléssel távoli országokból importáljuk. Ezért nem bioüzemanyagot kellene előállítani, hanem dinnyét kellene termelni - fogalmazott.

Az igazi baj a fenntarthatósággal van, nem az ellátásbiztonsággal, vagy a fogyasztóvédelemmel - fogalmazott. Az emberiség orosz rulettet játszik a klímapolitikával: beláthatatlan következményeket indíthat be a jelenlegi trend folytatódása is - mondta.

Nem a fosszilis energiahordozók kimerülése a fő probléma, sőt, épp ellenkezőleg: mivel egyelőre tartanak a készletek, ijesztően versenyképes a fosszilis energia - közölte Varró. Ezért mesterségesen csökkenteni kellene a fosszilis energiahordozók versenyképességét. Amennyiben valóban kifogyóban lenne, az olyan drágulását idézné elő, ami piaci alapon az alternatívák előtt nyitna utat.

A szakember szerint a fosszilis energiafelhasználást, a környezetszennyezést erőteljesebben kellene adóztatni - így például az üzemanyagok jövedéki adóztatása jó megoldás - ezzel párhuzamosan pedig a munkát terhelő adót csökkenteni kellene. Ehhez kapcsolódóan, a lokális környezet kérdése olyan modernizációs kérdés, amely nálunk jelentős elmaradásban van a Nyugathoz képest, ahol elképzelhetetlen, hogy természetvédelmi területen villát építhessen valaki, bármilyen jó politikai kapcsolatokkal rendelkezzen is.

A Mol stratégiai vezérigazgató-helyettese szerint a magyar energiafelhasználás Bermuda háromszöge a gázár-támogatás, a kötelező átvételi támogatás, és a kedvezményes áfa. Ezek rombolják az energiahatékonyságot, miközben javítására jóval kevesebbet költünk. Varró szerint ki kell törni ebből a körből, és le kellene szokni az állami források ilyen felhasználásáról. Emellett jelenleg sajnos a magyar oktatási rendszer köszönő viszonyban sincs egy zöld gazdaság igényeivel, utalva a természettudományos tantárgyak képzésében tapasztalható visszaesésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.01 18:32

A közgazdaságtant tönkretette az állandó növekedés hajszolása.
A fenntartható növekedéssel meg semmit sem tudnak kezdeni mert nincs hozzá olyan mutatószám mint a Gdp stb...

Hiába az emberek is a jelenben élnek mint az állatok, nem érdekli őket a jövő....
Kb. 50 éven belül totális Ökológiai katasztrófába torkollik a dolog de mindegy az a lényeg hogy jól érezzük mangunkat egy repülőgépen, legyen pia, jól nézzen ki a stewardess aztán, hogy mennyi az üzemanyag, meg hegynek tartunk e vagy sem az kit érdekel...

Ökológia vagy ökonómia ez itt a kérdés !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2010.10.01 16:23

Mindenki tudja, hogy a felmelegedés "legégetobb" problémáját, tehát magát a homersekletemelkedést gyerekjáték lenne technikai megoldásokkal, mint pl. a kerozinba kevert kénporral, kezelni. a politikusoknak nagyon hulyének kell lenniuk, hogy nem csinálnak valamit, szinte hihetetlen. A tudósok végletekig vitázni fognask, még akkor is, amikor valosaggal osszesul a fenekuk, hiszen pl. a sprygázok esetében sem tudtak donteni, a politikusok voltak kénytelen a hasukra csapva donteni, utólag derult ki, hogy helyesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html