Nagyobb átláthatóságot is kér a német-magyar kamara

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tagjainak 84 százaléka új beruházást tervez 2014 és 2020 között Magyarországon, amelyeknek közel háromnegyede új munkahelyeket is teremtene - derül ki a DUIHK legfrissebb felméréséből.
MTI, 2013. december 17. kedd, 21:08
Fotó: Napi.hu

A kamara tagjai között decemberben végzett felmérése kiemeli: a cégek kétharmada a beruházásokhoz pályázna támogatásra a 2014-től kezdődő uniós költségvetési időszakban, ezekkel pedig több mint 1700 munkahelyet hoznának létre. Az idén záruló időszakban a megkérdezettek közel kétharmada pályázott támogatási forrásokra, és az esetek 60 százalékában el is nyerték.

A felmérés szerint több esetben a vállalatok nem voltak jogosultak pályázati támogatás igénybevételére, mert az anyacégükkel, vagy a vállaltcsoporthoz tartozó más kapcsolt vállalatokkal együtt már nem számítottak kis- és közepes vállalatnak (kkv). A kutatásban résztvevő cégek közül jogilag minden harmadik nagyvállalatnak minősül, de a gyakorlatban a magyarországi egység ténylegesen kkv-ként működik. A DUIHK szerint éppen ezért meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy a Magyarországon működő leányvállalatok a tulajdonosi háttértől függetlenül igényelhessenek támogatást.

Az uniós pályázatokkal foglalkozó intézményrendszert a cégek összességében megfelelőnek tartják, a megkérdezettek 50-60 százaléka elégedett volt a pályázati folyamat egyes fázisaival, és 20-30 százalékuk volt elégedetlen.

A 2014-ben induló tervezési időszakban a DUIHK szerint nagyobb átláthatóságra kell törekedni a döntési folyamatok során, és a döntéseket világos és egyértelmű kritériumok szerint kell meghozni és megindokolni. A kamara megfontolandónak tartja azt is, hogy a cégek már a végleges kifizetések előtt garanciák vagy előlegek formájában hozzájuthassanak a támogatás egy részéhez.

A felmérés szerint 2007 és 2013 között minden hatodik cég csak azért nem pályázott támogatásra, mert nem érezte kellően tájékozottnak magát. Jelenleg a megkérdezettek háromnegyede nem, vagy csak részlegesen tájékozott a 2014-2020 közötti támogatási lehetőségekről. A vállalatok háromnegyede nem tudja, hogy a tervezett beruházás beleillik-e egy operatív programba, ezért országosan egyablakos tájékoztató irodarendszer létrehozását tartanák szükségesnek.

A felmérés részletes eredménye a DUIHK weboldaláról ingyenesen letölthető.

HOZZÁSZÓLÁSOK