Nagyobb ipari tempót vár a Takarékbank

Januárban a várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A Takarékbank szerint 2015 első hónapjaiban a Suzuki modellváltása adhat új lendületet az iparnak, amely közel hét százalékos növekedést mutathat idén.
Napi.hu, 2015. március 6. péntek, 11:38
Fotó: Napi.hu

Januárban munkanaphatással megtisztítva az ipari növekedés 7,7 százalék volt, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 4,3 százalékkal emelkedett. Az ipari termelés tavaly év végi lassulása így a Takarékbank várakozásának megfelelően csak átmeneti volt. Az újra emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelés állomány alakulása továbbra is élénk dinamikát támasztanak alá  - véli Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője.

Szerinte az év első hónapjaiban a Suzuki modellváltása adhat új lendületet, a bank a kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére számít. A belső és külső kereslet várható javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt kissé élénkülhet az ipari termelés dinamikája.

Tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, ill. jobb kihasználása, így közel 7 százalékos ipari termelés növekedésre számítanak a Takarékbanknál.HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.06 12:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html