A június inflációs index sokkal jobb lett a korábbi piaci konszenzus 4,1 százalék körüli értékénél - mondta a Napinak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Az alapkezelő elemzései 3,8 százalékos pénzromlással számoltak az év hatodik hónapjára, Bebesy szerint elsősorban az élelmiszerárak májusi ugrás után megfigyelhető korrekciója volt jó hatással a fogyasztói árak alakulására. Akkor 15-20 százalékos áremelkedést regisztráltak a szezonális élelmiszereknél, a korrekció a mostani adatoknál összességében másfél százalékot meghaladó árcsökkenést eredményezett az elemző szerint.

A forint erősödése is segítette az index kedvező alakulását, a jórészt import tartós fogyasztási cikkek ugyanis 3-6 hónapos intervallummal követik a forint árfolyamváltozását, a ruházkodási cikkek árcsökkenése pedig a gyenge kereslethez kapcsolódó korábban megkezdett leárazások következménye - fejtette ki Bebesy.

Az index alakulása abba az irányba mutat, hogy az MNB Monetáris Tanácsa két hét múlva esedékes kamatdöntése alkalmával minimum 50 pontos, de akár ennél nagyobb mértékű kamatvágást is végrehajthat - tette hozzá.

Az év hátralevő része két nagy kérdésének azt tartja Bebesy, hogy az áfa-emelés mennyire szivárog át a fogyasztói árakba, illetve hogy a lakossági földgázárak hogyan alakulnak. Decemberre a jelenlegi számítások szerint 8 százalékos éves inflációt vár az elemző, az egyszeri nagyobb megugrást az áfa- és jövedékiadó-emelés jelenti, a jövő év elejétől kezdődően aztán várakozásai szerint 3 százalék körüli értékre csökkenhet az index, összhangban az MNB inflációs céljával.

Az élelmiszerárak miatt lett jobb az adat

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője az MTI-Ecónak elmondta: a júniusi inflációs adat kedvezőbb az elemzői várakozásoknál, az eltérés szerinte teljes egészében az élelmiszerárak alakulásának köszönhető. Ugyanez volt a helyzet a májusi mutatóval, csak pont fordítva: az élelmiszerek akkor a vártnál nagyobb mértékben drágultak - emlékeztetett.

Az MKB elemzője eddig 5,4 százalékos éves átlagos inflációt és 8,4 százalékos decemberi drágulást jósolt, ám úgy vélte, a júniusi adat után mindkét előrejelzést néhány tizedszázalék-ponttal lefelé kell majd módosítani.

A monetáris politikának jól jön a kedvező inflációs adat, amely megnöveli a kamatvágás esélyét - mondta Kondrát Zsolt, aki a Monetáris Tanács következő kamatdöntő ülésén 50 bázispontos alapkamat-csökkentést valószínűsít.

A közeljövőről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a júliusi inflációs adat már mutatni fogja az áfa- és jövedékiadó-emelés hatását - "kérdés, a vállalatok mennyire hárítják át az adóemelést a fogyasztókra" - fogalmazott. Úgy vélte, feltehetően egy-két hónapig elhúzódik majd, amíg az adóemelés teljes hatása érvényesül az árakban.

Kondrát Zsolt szerint az árszínvonal-emelkedés júliustól 6-7 százalékra ugrik, év végére pedig 8 százalék közelébe is eljuthat, bár utóbbiban az elemző által várt kőolaj- és benzináremelés hatása is benne van.