A Morgan Stanley elemzői hétfőn ismertetett negyedéves térségi prognózisában közölték, hogy 2016-ra 2,5 százalékos, 2017-re 2,7 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Ezek egyaránt 0,2 százalékponttal javított előrejelzések. A felülvizsgálatot a cég által korábban vártnál jobb tavalyi negyedik negyedévi teljesítmény indokolja. Az idei és a jövő évi növekedési ütemek jóval elmaradnak a tavaly elért növekedéstől, de azt elsősorban a hatalmas összegű EU-folyósítások táplálták - hangsúlyozzák az elemzők.

Erőteljes marad a hazai kereslet és különösen a magánszektor fogyasztása, és ez a továbbiakban is lendületes növekedést eredményez. Ugyanakkor a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már májusban ismét negatív lesz, és egészen szeptemberig mínuszban marad.

A maginfláció továbbra is figyelemreméltó mértékben stabil, az ingatlanárak pedig 18 hónapja meglehetősen gyorsan emelkednek - áll az elemzésben. E két tényező a Morgan Stanley londoni elemzői szerint arra vall, hogy a teljes kosárra számolt infláció messze alulbecsüli a magyar gazdaságban érvényesülő tényleges inflációs nyomást.

Ezzel együtt is a teljes kosárra számolt infláció, valamint az Európai Központi Bank (EKB) enyhítési alapállása fogja rövid távon meghatározni az MNB reagálását, és ez további monetáris enyhítéshez vezet.

Az elemzők várakozása szerint az MNB az e hónapban esedékes inflációs jelentésében meredeken, a jelenlegi 1,7 százalékról épphogy valamivel zéró fölötti szintre csökkenti az idei átlagos inflációra szóló prognózisát. A ház szerint lehetséges, hogy a monetáris tanács ennek nyomán már ebben a hónapban csökkenti a jegybanki alapkamatot, de valószínűbb, hogy ezzel vár áprilisig vagy májusig.

A döntésben szerepe lesz annak is, hogy a magyar befektetési termékek miként reagálnak az EKB legutóbbi enyhítési lépéseire.

Minden tényezőt egybevetve azonban a Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy az MNB a második negyedévben 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,35 százalékról.