Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adóhivatal teljes követelésállománya a behajthatatlanná nyilvánított állománnyal együtt egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

Az adóhatóság adatai szerint 2019. december 31-én több mint 1 millió 130 ezer adózónak volt hátraléka, ezen belül a működő gazdálkodók száma 4335-tel nőtt, a többi kategóriában kevesebb volt a hátralékos - írta a napilap.

A NAV hátralékállománya 2019 végén 1172 milliárd forintot tett ki, ennek 70 százaléka nem működő vállalkozáshoz kapcsolódott - igaz, 2015-ben még 1,7 millió adózó több mint 2453 milliárd forinttal tartozott az adóhatóságnak.

A NAV tavaly előnyben részesítette a nagyobb összegű hátralékok kezelését, így sikerült év közben mérsékelnie a működő vállalkozások hátralékát, igaz, ez viszont a nem működő adózói hátralékállomány növekedéséhez vezetett. Az idei jogszabály-módosítások nyomán gváltozott a NAV-nál a behajthatatlan követelések nyilvántartása, elnevezésük pedig ideiglenesen eredménytelen végrehajtással érintett tartozásra módosult. Az a tartozás minősül behajthatatlannak, amely az adóhivatal teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térül meg.