Nagyon vitték a vevők az autókat

Növekedett az új és a használt autók piaca is a tavalyi évben. A vásárlók egyre inkább megfizethető és fenntartható autókra vágynak.
Rácz Gergő, 2020. január 20. hétfő, 10:34
Fotó: Getty Images

A piacvezető hazai online használtautó-piac 458 millió keresése és az importált autók összetétele is azt mutatja, hogy a használtan behozott autók javát immár a kompakt, alsó-középkategóriás modellek adják - áll a Használtautó.hu összegzésében.

Azonban míg az adásvételek száma nőtt, az importált autók száma - 2009 óta először - csökkent, a Volkswagen, Opel és Ford egyeduralma viszont még így sem változott.

Tavaly 15,6 százalékos bővüléssel 10 éves rekordot jelentő, 157 906 példányosra nőtt az új autók piaca, míg a használt autók adásvétele kapcsán szintén rekorder, 810 920tranzakció történt - derül ki a Datahouse Kft. adataiból.

Az autópiacnak mégis volt olyan szegmense, ami nem tudott bővülni tavaly, ez pedig az import. A használtautó-import mélypontját 2009 jelentette, akkor mindössze 15 500 használt személyautó érkezett az országba. Áttörést ezt követően a 2012-es év hozott, akkor módosult ugyanis a regisztrációs adó mértéke és annak avulási táblája. Emiatt már 2012-ben is 49 ezer, tavalyelőtt 158 790, míg tavaly, 1,5 százalékos csökkenéssel, 156 475 példány érkezett belőlük Magyarországra.

A 2019-es év azonban nemcsak az import kis mértékű visszaesése miatt bizonyult trendfordulónak: 2012 után először ismét az új autók piaca adta a jelentősebb volument, bár előnye még mindig szerény, és messze elmarad attól, ami a 14,2 éves átlagos életkorú hazai autópark fiatalodásához szükséges lenne. A behozott autók csaknem 60 százaléka 10 évnél idősebb, így nagy részük ráadásul csupán legfeljebb Euro 4-es emissziós normájú.

"Míg korábban a középkategóriás modellek álltak a népszerűségi lista élén, ma már a kompakt, alsó-középkategóriás modellek adják a használtan behozott autók javát. A vásárlók egyre inkább józan, megfizethető és egyre inkább fenntartható autókra vágynak - mondta Katona Mátyás, a  Használtautó.hu szakértője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.21 16:09

Irina Pancserová blogger fel nem tett kérdésére a Kössztársasági Elnöki Hivatal fel nem tett kérdések osztálya, el nem juttatott közleményében nem válaszolt.
Mint ismeretes, Áder János megint új autót kapott, most elektromosat, s a fel nem tett kérdés arra irányult, hogy az elnök úr megköszönte-e a polgároknak az új, szép autót.
Az elnök úr így nem válaszolhatta azt, hogy köszönöm, de egy hydroplan-nak jobban örültem volna, mert azzal ott szállok le horgászni, ahol akarok. Elektromos autóval nem célszerű vízbe hajtani de ha ezt kaptam, ennek kell örülni. Ne legünk már telhetetlenek ebben a túltermelő, pazarló, környezetszennyező világban.
A Föld nem lapos, és ne is tegyük azzá!
Figyeljünk az ökológiai lábnyomunkra, ne hagyjuk a lábunkat a gázpedálom. Főleg, ha az autó elektromos.
Mivel az interjú nem készült el, s a fel nem tett kérdésre nem is érkezett válasz, ezért Irina Pancserová nem tette közzé a Meg nem jelent írások című blogjában.
Egyébként a blogon csak egyetlen mondat olvasható:
Nincs itt semmi látnivaló, oszojjanak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html