Nagyon drágán vásárolhattak az MNB alapítványai - Reagáltak az alapítványok

Több milliárddal többet fizettek, mint amennyi a könyv szerinti érték volt – olvasható a Világgazdaságban.
Napi.hu, 2016. november 2. szerda, 08:52
Fotó: Napi.hu

Könyv szerinti értéküknél jóval drágábban vettek ingatlanokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai a Wallis-csoporthoz tartozó Wing Zrt.-től - tudta meg a Világgazdaság.

A Millenáris Irodaház Classicért 7,93 milliárdot fizettek, ami 40 százalékkal több, mint a 5,68 milliárd forintos érték, a Millenáris Irodaház Avantgarde-ért annak 998 milliós könyv szerinti értékének több mint a dupláját, 2,11 milliárdot szurkolták le. Ugyancsak óriási túlfizetésnek tűnik a Széll Kálmán téri egykori postaszékházat 6,45 milliárdért megvenni, ami 83 százalékkal több, mint a papíron lévő érték.

A könyv szerintinél jóval magasabb értékű alapítványi ingatlanvásárlások ténye a napokban került nyilvánosságra azokból a cégbírósági dokumentumokból, amelyek szerint a három fenti ingatlant tartalmazó vállalkozás november 30-ával három, az Optima tulajdonában lévő MNB-alapítványi cégbe olvad - olvasható a Világgazdaságban.

Így látják az alapítványok

A Világgazdaság cikke alapvető szakmai tévedést tartalmaz, mivel abból indul ki, hogy egy ingatlan könyv szerinti értéke azonos piaci értékével - reagáltak az írás megjelenése után az alapítványok. A könyv szerinti érték az ingatlan építési költségéből indul ki, ráadásul azt csökkenti több év értékcsökkentési leírása. Ezzel szemben az ingatlan piaci értéke az ingatlan aktuális jövedelemtermelő képessége alapján kerül megállapításra. Így a könyv szerinti értéknek és a valós piaci értéknek nincs köze egymáshoz. Ezeket a vásárlásokat megelőzően az alapítványok elismert nemzetközi ingatlanértékelő bevonásával piaci értékelést készítettek és a vételár ez alatt került megállapításra.

Az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése, mivel az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz. Az alapítványok felelős gazdálkodás mellett átláthatóan és szakmai alapokon működnek - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK