A Transparency International Magyarország, a K-Monitor, és a PetaByte közösen kifejlesztett alkalmazást, amely segít megtalálni a korrupciós kockázatokat tartalmazó közbeszerzési eljárásokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján - közölte a TI.

A www.redflags.hu egy olyan adatbázis, amely az uniós eljárásrend szerinti (leegyszerűsítve ez 39 millió forint feletti eljárásokat jelent) közbeszerzési eljárásokat gyűjti össze. A Red Flags egy olyan alkalmazás, amely segít megtalálni korrupciós kockázatokat tartalmazó közbeszerzési dokumentumokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján. Az, hogy egy közbeszerzési dokumentum kockázatot tartalmaz, természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy az eljárás korrupt, inkább egy erős jelzés, hogy érdemes odafigyelni bizonyos részleteire.

Az alkalmazás célja, hogy segítse a korrupció megelőzését és feltárását, állampolgárok, újságírók és természetesen a hatóságok számára.

Egy rövid regisztráció és belépés után az oldal fejlécében a hirdetmények fülre kattintva érhetjük el a pályázatokat. Ha a Red Flags szoftvere korrupciógyanúsnak értékel egy pályázatot, akkor piros vagy rózsaszín zászlóval jelöli. A dokumentumcsoport azonosítójára kattintva egyértelműen látszik, hogy az ügy miért tekinthető kockázatosnak. Az, hogy egy közbeszerzési dokumentum kockázatot tartalmaz, természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy az eljárás korrupt, inkább egy erős jelzés, hogy érdemes odafigyelni bizonyos részleteire.

Az alkalmazás célja, hogy segítse a korrupció megelőzését és feltárását, állampolgárok, újságírók és természetesen a hatóságok számára. Az oldal folyamatosan bővül új funkciókkal, ezért érdemes rendszeresen visszalátogatni és feliratkozni az automatikus értesítőre.

A Red Flags rendszerrel már mintegy 15 ezer közbeszerzési hirdetményt vizsgáltak át és több mint 8 ezer korrupciós jelzést észleltek. A program lehetővé teszi a testreszabás gyanúját keltő közbeszerzések nyomon követését, és arról is tájékoztat, hogy egyazon ajánlattevő hány közbeszerzést nyert.