Nagyon durva változás jön a boltokban

Az adó növekedése miatt 700 forinttal fog emelkedni januártól egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára és a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás.
Komócsin Sándor, 2018. november 22. csütörtök, 09:03
Fotó: Napi.hu

A januártól a pálinkákra is bevezetendő népegészségügyi termékadó (neta) miatt a kereskedelmi pálinkafőzdék közül több nem vásárolt nagy mennyiségű nyersanyagot, pedig lett volna miből - tudta meg a Világgazdaság Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől

Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. Ez - az áfával is számolva - 700 forinttal emeli meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi árát. A kiskereskedelemben ennél is nagyobb mértékű lesz az áremelkedés.

A nagykereskedők a szokásosnál lényegesen több pálinkát vásárolnak, hiszen ezt még a kedvezőbb adókörnyezetben tehetik meg. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy januártól a kiskereskedők még az alacsonyabb neta által meghatározott árakon kínálják majd a pálinkát.

A kereskedelmi főzdékben előállított évi 1,05 millió hektoliterfok (vagyis 2,1 millió liter 50 százalékos alkoholtartalmú pálinkának megfelelő mennyiség) nem csak a most előrehozott vásárlások mértékében csökken. A PNT várakozásai szerint ilyen mértékű adóteher mellett hosszabb távon feleződhet az előállítás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2018.11.23 05:27

Nem kell félnie az államnak az adótörvény eme módosulása után. Majd nem vásárol tőlük senki!
A már legalizáltan kapható házi pálinkafőző berendezések eltejedése után (melynél 10-ből legalább 8-an nem jelentették be a vásárlást) majd a "házi főzetek" lesznek a nagymenők. Ráadásul a házi főzet se rosszabb ám az eddig boltban kapható "nagyok" között, ámde árában FELE annyiba sem kerül.
Mi nagyon régóta csakis házit veszünk, az is megvan 50%-os, s árában csupán 3-4000 forint között mozog, miközben az államilag leadózott csicsás csomagolásúakat ma 8 ezer alatt nagyon meg se lehet kapni.
Tehát - hajrá maszek világ, házi pálesz, ráadásul ha illegális!
De valójában a külföldről behozott se lehet annyira kutya, hisz egy kiutazásnál az EU-s vámtörvények alkalmazása alapján bizony fejenként a 10 literes mennyiség mindenképpen behozható! Ha pediglen egy négytagú autósnépség havonta CSUPÁN 1x utazik ki vásárolni, még akkor is tetemes mennyiség hozható be legálisan egy év alatt ! Ráadásul az mind hologramos adócimkével zárolt, tehát odakinn már teljes mértékében adóztatott termék! Haha!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.22 16:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html