Nagyon gyengén indult az év Budapesten

Ugyan tavaly decemberhez képest emelkedett a forgalom, de így is kilenc éve nem látott érdektelenség jellemezte a pesti börzét januárban, mindössze 396 milliárd forint volt a duplikált forgalom.
Deák Bálint, 2013. február 4. hétfő, 13:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójának duplikált forgalma (az eladói és a vevői oldalon álló brókercég adata is szerepel ebben a statisztikában) ez év januárjában 396 milliárd forintot tett ki, ami alig fele az egy évvel korábbi adatnak. A múlt év decemberéhez képest viszont már élénkülést mutat az adat, az év utolsó hónapjához képest ugyanis 54 százalékkal magasabb forgalmat sikerült produkálni. Az eltérő számú kereskedési napok miatt a napi átlagforgalom 7,7 milliárd forintról 18,8 százalékkal, 9,2 milliárd forintra emelkedett decemberhez képest, de ilyen gyenge évkezdetre kilenc éve nem volt példa.

A részvénypiac forgalmának 16,8 százalékát az Erste Befektetési Zrt. adta, és ezzel szokás szerint az első helyen zárta a januári forgalmat. A második, szintén a szokásoknak megfelelően, a Concorde Értékpapír Zrt. lett 14,7 százalékos részesedéssel. Nagyon jól kezdte az évet az Equilor Befektetési Zrt., amely a forgalom 8,6 százalékának a lebonyolításával a harmadik helyet szerezte meg. Az öt legnagyobb forgalmat bonyolító befektetési szolgáltató közé a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe és a lengyel IPOPEMA Securities került be. Az első tízbe befért viszont még a kifejezetten magyar kisbefektetőkre szakosodott Random Capital is.

A részvényeket vizsgálva sincs túl nagy meglepetés, a teljes kötésmennyiség 64 százalékát az OTP kereskedése tette ki, a második helyen 16 százalékkal a Mol áll, míg a harmadik és a negyedik a Magyar Telekom és a Richter lett, 6, illetve 9 százalékkal. Így a négy nagy együttesen a teljes forgalom 95 százalékát tette ki januárban.

A BÉT határidős és opciós piacán az 584 ezer kontraktusnyi forgalom 30 százalékkal haladta meg a 2012. decemberi értéket. A piac kontraktusértéken számított napi átlagforgalma, megközelítve az azonnali részvénypiaci forgalmat, elérte a 8,9 milliárd forintot. A származékos piac forgalmán belül az indexkontraktus piacán a legaktívabb szereplő a Random Capital Broker Zrt. volt, az egyedi részvényalapú határidős termékek piacán az Erste Befektetési Zrt., míg a devizaalapú származékos termékek piacán a Raiffeisen Bank Zrt. végzett az első helyen.


Napi grafikonok

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kisutca, 2013.02.04 13:37

De még milyen lesz az elkövetkező időben,ez az ország sikertörténete,Orbán szerint!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html