Nagyon jó hírt kaptak a horgászok

Néhány héten belül több mint 6 tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába - mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerdán Budapesten a Duna parton, a haltelepítési akció első állomásán.
MTI, 2016. június 29. szerda, 16:42
Fotó: Napi.hu

A dunai haltelepítési program első állomásán 600 kilogramm kecsegét engedtek a folyóba. Hozzátette: a programot a kormány több mint 60 millió forinttal támogatta. A kecsege mellett széles kárászt is telepítenek, nem a folyókba, hanem mocsaras, nádas területeken fekvő élővizekbe.

Az őshonos halfajták telepítésére az ökoszisztéma gyengülése miatt van szükség, a haltelepítések hozzájárulnak az egyedi fajták fenntartásához és az élővizek biodiverzitásának megőrzéséhez - fogalmazott az államtitkár.

A kormány célja, hogy a halfogyasztás a mindennapi étkezés része legyen, emellett támogatja, hogy hal a prémium kategóriájú fogások között is helyet kapjon. Példaként említette a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyt, ahol a résztvevőknek az egyik fogás elkészítéséhez kecsegét kellett felhasználniuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK