Így 2015 egészében a forgalom volumene - szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 5,6 százalékkal nőtt.

Tavaly decemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 954 milliárd forint volt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,4 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem négyötödét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,7, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 6,4 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,4 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (+23 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (+10 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (+5,9 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (+2,3 százalék), a használtcikk- (+1,6 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (+1,1 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 16 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,7 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1 százalékkal nőttek.

NGM: további növekedés várható

A lakosság vásárlóerejét az alacsony infláció, a növekvő keresetek és az élénkülő foglalkoztatás mellett az olyan kormányzati intézkedések is segítették, mint a devizahitelek rendezése vagy a kétgyermekes családi adókedvezmény megemelése - kommentálta a KSH-adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2016-ban a kiskereskedelmi forgalom további növekedése várható, melyet a devizahitelek rendezésén túlmenően a tovább emelkedő reáljövedelmek, a rekordmértékű foglalkoztatás, illetve olyan intézkedések, mint a kétgyermekes családi adókedvezmény megemelése, egyes állami közszolgáltatások díjának, valamint bizonyos illetékeknek a mérséklése vagy eltörlése, a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra történő csökkentése, illetve a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos mérséklése is támogatnak - véli az NGM