Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újság csütörtöki cikke szerint a GYIA 2,78 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, és 0,73 százalékos bővülést mutatott egyetlen hónap alatt. Ilyen magas havi növekedést nem lehetett látni az elmúlt években, ebben azonban nagy szerepe lehet a tavaly év végi gyengébb teljesítménynek. A GYIA tíz komponense közül hat növekedett az év első hónapjában, a pénzügyi és a makrogazdasági részindexek is jól teljesítettek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja miatt továbbra is dinamikusan növekszik a pénzkínálat reálértéke, emelkedett a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének reálértéke, valamint az Ifo-index is javult, mindez felfelé húzta a GYIA-t. Negatív hatással volt ugyanakkor a reálkamat emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú kötvények közötti kamatkülönbség emelkedése.

A makrogazdasági részindexek közül a reálkeresetek dinamikus növekedése, a munkakeresés átlagos időtartamának kismértékű csökkenése (19,2 hónapról 18,9-re), valamint az ipari termelés volumenindexének emelkedése hatott kedvezően a főindexre. A fogyasztási hitelek állománya ugyanakkor visszaesett, és az ipari rendelésállomány gyenge teljesítménye sem segítette a GYIA-t.