Nem Lagzi Lajcsi az egyetlen ismert és gazdag ember, akire az energialopás gyanújának árnyéka vetül. Magánszemély és szolgáltató - például hoteltulajdonos - megbízó is akad, aki mérőórák buherálását végző szakemberek segítségét veszi igénybe a rezsiköltségek lefaragása végett. Rendőrségi adatok szerint egy sokat foglalkoztatott óra-visszapörgető heti egymillió forintot is megkeres. A becslések szerint mint egy száz főállású buherátor sorában a szolgáltatóktól kirúgott technikusok és ellenőrök mellett a kóklerek is szépen megélnek - írja a Népszabadság.

A buherátorok jellemzően a "megspórolt" áram, víz, gáz értékének harmadáért dolgoznak. Megbízóik között éppúgy vannak szegények, akiknél csak akkor van gáz és áram, ha sikerül megcsapolni a vezetékeket, és gazdagok, akik úszómedencéjük, fűthető kocsifelhajtójuk költségeit próbálják lefaragni.

Bár a szolgáltatók szerint egyetlen hálózat sem csapolható meg észrevétlenül, az esetek nem kis részében mégsem sikerül bizonyítaniuk a bűncselekményt - írja a lap. Ennek részben az az oka, hogy a cégek nem tudják meghatározni, sem bizonyítani, hogy pontosan mennyi gázt, áramot, vizet lopott tőle a fogyasztó. Egyes, egykor a szolgáltatóknál dolgozó  mérőóra-visszapörgetők még kenőpénz fejében azt is garantálni tudják, hogy a "cégek ellenőreinek semmi nem fog feltűnni, ha kiszállnak leolvasni a fogyasztást.

A buherátorok évente mintegy százmilliárd forint kárt okoznak és csak gázból mintegy 200 millió köbmétert lopnak el -  ez nagyjából 70 ezer átlagosnál nagyobb háztartás éves fogyasztásának felel meg. A szolgáltatók államosításával a multik helyett azonban immár az állam lesz az, amelyet a csalók megkárosítanak -  olvasható a lapban.