Nagyon jól sikerült a karácsony a boltokban - friss számok jöttek

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,5 százalékkal haladta meg az előző évit - adta hírül második becslését a KSH.
Napi.hu, 2017. január 25. szerda, 09:01
Fotó: MTI/EPA

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Így 2016. január-novemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Tavaly novemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,5 százalékkal nőtt. A második becslés adata mínusz 0,2 százalékponttal tér el az első becslésben közölt adattól.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - elsősorban a dohányforgalom visszaesése következtében - 1,2% százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene minden csoportban, összességében 7,4 százalékkal emelkedett. Így növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (6,2 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (5,1 százalék), a bútor-, műszakicikk- (4,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,3 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (1,2 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,8 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 23 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma 3,9 százalékkal nőtt - közölte a KSH.

HOZZÁSZÓLÁSOK