Nagyon kockázatosak a kormány tervei (Petschnig Mária Zita)

Rövidtávon kedvező makrogazdasági mutatókat remél, középtávon azonban borúlátó a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban Petschnig Mária Zita, aki szerint valószínű, hogy a kormány tervezett reformcsomagja nem erősíti a befektetők bizalmát és a növekedés alapjait.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 08:48
Fotó:

A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen, a Demokratikus Körök pécsi szervezete által rendezett gazdasági fórumon tartott előadásában azt mondta: az idén 2-3 százalékos gazdasági növekedés, 4 százalék körüli infláció, a tavalyinál alacsonyabb munkanélküliség, a belső piac élénkülése és 3 százalék alatti államháztartási hiány várható.

Úgy vélte ugyanakkor, baj van a kormány gazdaságpolitikájának minőségével. Gazdasági pályáját befektetők, elemzők, de jobboldali közgazdászok sem tartják fenntarthatónak.

"Az adócsökkentéssel 500 milliárd forintos lyukat csináltak a költségvetésben, amit egyszeri intézkedésekkel, válságadókból és a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokból pótoltak. Ezen eszközök segítségével ki lehet mutatni 3 százalék alatti hiányt, de mi lesz 2012-től és különösen 2013-tól?" - tette fel a kérdést.

Petschnig Mária Zita szerint erre a kormány válasza az, hogy addigra 5 százalékos gazdasági növekedés várható, amelynek bevételi többletéből a lyukakat betömhetik. "Csak ez az, amit senki sem hisz el" - fogalmazott.

Megítélése szerint a kormány a választott növekedési pályáján a belső kereslet 4-5 százalékos élénkítésére alapoz, amely nagyon kockázatos. "Tudható, hogy ahol a személyi jövedelemadó-csökkentés hatása érvényesül, az nem az a fogyasztói réteg, amely rohan vásárolni. A magas keresetűek fogyasztása már telített, onnan többletfogyasztást várni irracionális. Akiknél pedig csökkent a fogyasztás, azoknál a jövedelem nem emelkedik" - fogalmazott.

A tudományos főmunkatárs szerint a másik probléma az, hogy a kormány által alkalmazott eszközök rontják a növekedés esélyeit. A bankadó szűkíti a pénzintézetek tevékenységét, pénzkihelyezési lehetőségeit, a más területekre kivetett válságadók hatása pedig egyes területeken a beruházások elhalasztását eredményezi.

"Az a minta, hogy ebben az országban bármi megtörténhet, nem vonzza a további tőkebefektetőket" - jegyezte meg. Úgy vélte, a kormány gazdaságpolitikája az akarat logikáját követi: ha a kormány akaratát bárki meg akarja változtatni, az ellen az erőszak eszközével lép fel. Petschnig Mária Zita példaként az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, a költségvetési tanács "felszámolását", a Magyar Nemzeti Bank mint külső kontroll és a magán-nyugdíjpénztárak elleni támadást említette.

A tudományos főmunkatárs szerint további probléma, hogy a kormány és gazdaságpolitikája sokat vesztett hiteléből a befektetők szemében, amelyek korábban nagy várakozásokkal tekintettek a kormányváltás, illetve egy rendkívül erős felhatalmazással bíró politikai erő tevékenysége elé. "Ez a hitelességvesztés megjelenik a csődkockázati felárakban, az állampapírok leértékelődésében, és a külső hatások mellett a valutaárfolyamokban is" - mutatott rá.

Petschnig Mária Zita azt mondta: a kormány legfontosabb célja, hogy 10 év alatt egymillió munkahelyet teremtsen, de döntései a foglalkoztatás bővítése ellen hatnak. Ilyen a tb-járulék emelése, béremelések kikényszerítése, a válságadók, s egyebek mellett a bejelentett 250 milliárd forintos megszorító csomag is.

A tudományos főmunkatárs azt mondta: a befektetők tavaly május óta várják a kormány reformcsomagjának jövő hét keddre tervezett bejelentését, de az eddig kiszivárgott információk alapján "szedett-vetett valami lesz, mint a korábbi 29 pont", amellyel kapcsolatban csak az a kérdés, részükről milyen lesz a fogadtatása. "Nekem az a meglátásom, hogy jobb híján el fogják fogadni, de nem lesznek lelkesek, ugyanott tartanak bennünket, ahol eddig, ebben a bizonytalanságban, ezen a sehova nem vezető pályán. A tőkebevonás nem erősödik, és egészen biztos, hogy a reformcsomag nem erősíti meg a növekedés alapjait - jelentette ki Petschnig Mária Zita.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

malkom, 2011.02.27 11:34

Nyomás Wasingtonba az IMF-hez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.02.25 19:36

Hat igen... Az "elso percektol" kezdve voltam bator hasolno velemenyt megformalni, kulonos tekintettel, az "szja rendszer atalakitas/manyup felszamolas/valsagado" gazdasagrombolo egyuttesere.
Most akkor jovobelato kepeseggekkel rendelkeznek? Nem hinnem...

Idokozben kulfoldi es hazai -fuggetlen- tanulmanyok tucatjtjai(!) is hasonlo velemenyen vannak.
A "leg-leg" jelzo, melyet a hazai, sok tekintetben szocialista elemekre hajazo, erosen antikapitalista koltsegvetesi politikara alkalmaztak, egy nemet tanulmanyban jelent meg:
A kormany egy olyan kockajatekot jatszik az orszag koltsegvetesevel -tehat magaval az orszaggal-, amelyben csak a 6-os szam nyero, es ezzel egyutt, 1-tol 5-ig bukas lesz.
Az eddigi fejlemenyek mind-mind a 6-os szam "kidobasa" ellen szolnak.
Szerencsetlensegunkre, az olaj ara is megszaladt az ismert kozelkeleti es afrikai esemenyek miatt, igy ez is fokozott rizikofaktornak szamit, az amugy is pengeelen tancolo koltsegvetes szamara.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html