Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A maastrichti konvergenciakritériumok közül a numerikus jellegűeket mind teljesíti a magyar gazdaság, csupán az hiányzik, hogy két évet töltsön a forint az ERM II árfolyamrendszerben - mondta Szijártó Norbert, aki szerint a legkorábbi időpont az euró bevezetésre akár 2019 közepe, 2020 eleje is lehet.

Az Európai Bizottság amúgy is ösztönözné az euróból eddig kimaradt országokat - akár pénzügyileg is -, hogy belépjenek a zónába.

A kutató úgy látja, hogy nagyjából 2018 második felében vagy 2019-ben világossá válik, hogy a 2021-27-es időszak hét éves programozási periódusa milyen elemekből fog felépülni. Magyarország szempontjából az a kérdés, hogy kohéziós források tekintetében mennyi pénz fog rendelkezésre állni, illetve az, hogy a konvergenciát segítő pénzügyi instrumentumból mennyi állhat Magyarország segítségére, ha szeretné bevezetni az eurót - mondta Szijártó Norbert az InfoRádióban.

Így 2019 második felére lehet majd nagyjából tudni a pontos számokat, ami után szükség lesz egy politikai döntésre - véli az elemző. Úgy látja, hogy Magyarország vagy kimondja, hogy nem szeretne részt venni az eurózónában, és akkor elesik a konvergenciát segítő pénzektől, vagy azt mondja, hogy szeretne részt venni az eurózónában, akkor egy 2021-22-es bevezetés elképzelhető.

Varga Mihály volt gazdasági és jövendő pénzügyminiszter a közelmúltban a témában úgy nyilatkozott, hogy "nem hajt a tatár, nem kell sietni. (...) Hasonlóan a csehekhez és a lengyelekhez, nem lépünk be az euró előszobájába, ami két évvel a csatlakozás előtti árfolyamrögzítés feltétele. Ez így kedvező pozíció, rajtunk múlik, mikor szánjuk el magunkat a következő lépésre".

Fotó forrása: Katona Vanda / Napi.