Nagyon messze van a csúcstól Magyarország

Péntek este dönt a Moody's hitelminősítő Magyarországról. A korábbi csúcsszint még elég messze van, pláne, hogy most csak kilátásjavítás jöhet.
Csernátony Csaba, 2017. október 19. csütörtök, 19:03
Fotó: Napi.hu

Várhatóan pénteken este teszi közzé Magyarországról szóló friss elemzését az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody's. A cég jelenleg Baa3 kategóriába sorolja Magyarországot, az osztályzathoz pedig stabil kilátás társul jelenleg, ezen módosíthat pénteken a cég.

Fontos mutató

A hitelminősítők osztályzata azért lényeges egy-egy országnál, mert a tőlük kapott osztályzat alapján ítélik meg a nemzetközi befektetők az adott ország gazdaságát és kilátásait.

Vannak olyan globális befektetési alapok, amelynek a szabályzata kimondja, hogy csak olyan ország állampapírjaiból vásárolhatnak, amelyek a három nagy hitelminősítőből - Moody's, Fitch Ratings, Standard&Poor's - legalább kettő befektetésre ajánl. E három hitelminősítő jellemzően azonos kategóriákba sorol egy-egy országot, különbség leginkább abban van, hogy melyik mikor ad jobb vagy rosszabb osztályzatot vagy mikor módosítja a kilátásokat.

Milyenek a magyar osztályzatok?
HitelminősítőOsztályzatKilátás
Moody'sBaa3Stabil
Fitch RatingsBBB-Stabil
Standard & Poor'sBBB-Pozitív
Forrás: MNB, Moody's, S&P, Fitch Ratings

Mi az a kilátás?

Magyarország kapcsán legutóbb a Standard & Poor's (S&P) lépett, amikor idén augusztusban pozitív kilátást adott a BBB- osztályzat mellé.

A Moody's holnap többféleképpen dönthet: lehetséges, hogy nem nyúl az osztályzathoz és a kilátáshoz, de valószínűbb, hogy pozitív kilátást ad és az osztályzat pedig marad. Ez egyrészt azért valószínű, mert a S&P is így tett, másfelől pedig azért, mert ritkán szoktak a hitelminősítők kilátásjavítás nélkül egyből felminősíteni egy országot. Igaz, erre is volt példa: az S&P éppen Magyarországot minősítette fel anélkül, hogy előtte javított volna a kilátáson. Mégpedig 2016 szeptemberében az addigi - befektetésre nem ajánlott - kategóriából a befektetésre ajánlott kategóriába sorolta Magyarországot, ez akkor meglepetés volt, mert a korábbi osztályzatra stabil kilátás volt érvényben. A kilátásjavítás nem egyenlő a felminősítéssel, annak csak az előszobája.

Az adott osztályzat mellé tartozó kilátás lehet negatív, ez lényegében egy figyelmeztetés az adott országnak, hogy a hitelminősítők megítélése szerint nem jól mennek a dolgok és a jövőben leminősítéssel lehet számolni. A pozitív kilátás pedig ennek az ellenkezője, ez megelőlegezi a későbbi felminősítést. Az iskolai osztályzatokat alapul véve az "4-es alá" jelenti a negatív kilátást, a 4/5-öd pedig a pozitív kilátásnak felel meg.

Visszatérve a Moody's most pénteken várható döntésére, a kilátásjavítás azért is valószínűbb, mert a hitelminősítő óvatos maradhat a jövő évi választások miatt. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője erről október elején készült elemzésében azt írta, hogy egy esetleges felminősítés előtt a hitelminősítők kíváncsiak arra, hogy milyen gazdaságpolitikai lépések és irányvonalak várhatóak a következő időszakban. Bár kisebb az esélye, benne van a pakliba az is, hogy a Moody's nem nyúl semmihez, tehát marad az osztályzat és a kilátás is.

Osztályzatok az utóbbi 27 évből

Magyarország korábban többször is volt a befektetésre nem ajánlott kategóriában, amit bóvlinak is hívnak. A rendszerváltás után bóvliban tartotta a Moody's a magyar gazdaságot 1990-től 1996 végéig. Ezt követően indult be a javulás, az eddigi csúcsot, az A1-es osztályzatot 2002-ben adta a Moody's. Ez volt érvényben 2006 szeptemberéig, amikor jött a negatív kilátás, majd pár hónappal később jött a leminősítés az A2-es kategóriába, majd újabb leminősítésekkel bóvliba került az ország. Legutóbb 2011. november 26-án jött a bóvli, majd 2016-ban visszatért a befektetésre ajánlott kategória alapszintjére, ami a Moody's esetében a Baa3-as, a S&P-nél és a Fitch-nél egyaránt a BBB- jelenti.

Ha a Moody's rendszerét nézzük, akkor a mostani Baa3-as osztályzattól elég messze van az eddigi magyar csúcs (A1), ehhez ötször kellene felminősítenie a cégnek Magyarországot. A cseh jegybank összesítése szerint a régiós országok közül Magyarországnál jobb Moody's-os osztályzata van Csehországnak (A1), valamint Lengyelországnak (A2) és Szlovákiának (A2). Románia (Baa3) egy szinten van Magyarországgal. Szerbia és Horvátország azonban bóvliba, azaz befektetésre nem ajánlott osztályzattal rendelkezik jelenleg.

Címlapkép: Emannuel Dunand / AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.10.21 16:13

@zenit:
Ja, darabra lehet, hogy 5% (ha belevesszük a darabok közé a néhány ezres példányszámú helyi újságokat is) de nézettségben, ismertségben az 50%-ot is elérik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.10.21 09:48

Meg kell különböztetni a kilóra az adófizetők pénzéből lakájbankokon és stromanokon keresztül megvett médiát , ahol kormánydícsérő dicshimnuszok és állami hirdetések mennek szürten, azoktól, akik saját erőből (igazi magáncégek segítségével, akár Simicska is az, nem adófizetők pénzén) póbálnak fennmaradni és arról beszélnaek amiről kedvük van, néha még a kényur kedve ellenére,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.21 08:57

Stadionok építésében elsők vagyunk, meg a korrupcióban. A fociban Orbán megbukott szar az egész orbáni jövő, mint a futballban. Ott láthatjuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zenit, 2017.10.20 21:45

@krix3: +Hát ezek?
Hír-tv
ATV
Népszava
HVG
168óra
Index
Blikk
RTL
444.hu
Stb-stb...+

Ezek, pont az az 5%, amely még nincs a kormány, és a fidesz befolyása alatt, és emellett az elektronikus felületek az RTL-en kívül eléggé korlátozottak is, az országos hozzáférések tekintetében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.10.20 21:26

@ptiszaii:
Hát ezek?
Hír-tv
ATV
Népszava
HVG
168óra
Index
Blikk
RTL
444.hu
Stb-stb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html