Nagyon nagy béremelés jön jövőre (frissített)

A kormány minimálbér 15 százalékos növelését, valamint a munkaadói járulékok 4 százalékpontos csökkentését ajánlja 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának kibővített testületi ülését követően. Majd 2018-tól további emelés jöhet.
MTI, Napi.hu, 2016. november 11. péntek, 16:17
Fotó: Napi.hu

A kormány 15 százalékos minimálbérnövelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre. Majd 2018-ban a minimálbér további 8, a garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal csökkenhet a kormány javaslata szerint - mondta a pénzügyér.

A kormány azt is javasolja, hogy 2019-től 4 éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenjen a munkáltatók járulékterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi 6 százalékot. A kormány szerint 6 éves ciklusban a béremelések mértéke reálértéken akár a 40 százalékot is elérheti, ennek természetesen a gazdaság teljesítőképességét nem szabad veszélyeztetnie - emelte ki a miniszter. Ezért egy olyan javaslatot tettek, amely összeköti a következő évek béremeléseit a hatékonyság és a versenyképesség javításával - tette hozzá.

Az egyeztetések a következő napokban is folytatódnak, elvégzik a háttérszámításokat a szakszervezetek és a munkaadók egyéb javaslatairól is, melynek a végén egy olyan, hat évre szóló megállapodást szeretnének kötni, amely biztosítja mindenkinek, hogy előre látható pályát tudjanak megtervezni. Varga reményét fejezte ki, hogy sikerül a felekkel megállapodásra jutni.

Meglepődtek a szakszervezetek

A pénteki sajtótájékoztatón a szakszervezetek részéről elhangzott: a béremelésre a kormány részéről pozitív nyitottságot tapasztaltak, sőt a kabinet a szakszervezetek javaslatát is meghaladó javaslattal állt elő.

A szakszervezetek részéről "ebben a helyzetben, ezzel az ajánlattal nincs kifogás" - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke.

Kicsit többet kellene vállalnia az államnak

A munkáltatói oldalról kissé szkeptikusan fogadták a javaslatot. Bár elismerik, hogy fontos a kiszámíthatóság, a munkaerőhiány enyhítése és az elvándorlás mérséklése, de Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon általánossá válik a munkaerőhiány és ez nem a minimálbéres és a garantált bérminimumos munkaköröket érinti elsősorban, hanem a jól képzett szakmunkásokat, mérnököket, informatikusokat. Ezeken a területeken is jelentős a béremelési kényszer és nagy a bérnyomás.

Rolek úgy vélte, hogy a Varga Mihály által javasolt bérfelzárkózási program így összességében nem hajtható végre, különösen nem 2017-ben. A munkáltatói oldal ezért tovább tárgyalna a mértékekről, mert 2017-ben ez túl nagy terhet róna a munkáltatókra, főleg a kis- és közepes vállalatoknál lenne ez nehezen tartható. A jelenlegi kedvező költségvetési helyzetben a munkáltatók szerint a költségvetés nagyobb terhet is vállalhatna - jegyezte meg Rolek.

Mindemellett a versenyképesség növelését is szeretnék elérni, a munkaadók szerint hatékonyságnöveléssel, beruházásokkal és automatizálásokkal kell mérsékelni a munkaerőhiányt és növelni kellene a magyar termelékenységet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2016.11.13 19:01

@Dakota Sz@rmen: "mi van bolsika, a veszteted érzed? Haha!"

Ostoba jobber, a vesztét inkább az érzi, aki végre észbe kapott, hogy nagyon komoly gondok vannak az alacsony bérekkel, és hiába a fityeszes mantra, a "munkaalapú" társadalmat, és a versenyképes gazdaságot a Magyar dolgozók, és sajnos már a gyermekeik sem idehaza akarják építgetni rabszolga munkával! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.11.13 17:40

@krix: TE Tájékozatlan HÜLYE !!!!!
A 2010 es nettó minimál bér 60 236 ft volt ami 2016 ra 22,5 % al 73 815 ftra növelte a CSÜRHE míga 2010 es államnak fizetett 34 244 FT SARCOT a kedvenceid 100 %-al 68 820 ft ra tornázta , örüéhetnek a munkáltatók.
Amikor még dolgoztam az első ORBÁN CSÜRHE idejében átlagban 35 % feletti személyi jövedelem adót fizettem 2000-ben 39,4 %ot 10 230 000 ft-ot.
GECIHUSZÁR nem zavar ,hogy mennyire nyuzták a bőrömet a kedvenceid.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.13 17:22

@Ezt-neked: mi van bolsika, a veszteted érzed? Haha!

Amúgy sült baromság, amit idehánytál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.11.13 16:11

@krix: "Tehát te a 2000 milliárdos ÁHT hiány híve vagy.
Az is valami..."

Na ja te jobber birka jobbágy! Ha, ha, ha
Ha "csak" a Manyup vagyont, meg az MNB tartalékok csökkenését, és a nominális Államadósságot nézem, már csak azok miatt is, "csak" kispályások voltak a "szocik"! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.11.13 16:01

@Ezt-neked:
"Ha a szocik törvényileg kivetettek volna annyi szektorális adót, népnyúzó adót, és járulékot, mint az elfuserált qurmányod, akkor már réges-régen polgárháború lenne ebben az országban!"

Miért, mi csak kevesen vagyunk ti meg legalább 6-8 millióan. Mindig minden szavazást ti nyertek, mit nektek az az 1-2 millió jobbos...

"marhára nem számít nektek, hogy mennyi bőrt nyúznak le rólatok"

Tehát te a 2000 milliárdos ÁHT hiány híve vagy.
Az is valami...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html