Nagyon nem megy a magyar iparnak

Még az autógyártás teljesítménye is mínuszba került tavaly decemberben, így nem csoda, hogy éves mélypontára jutott az ágazat 2012 végén.
Domokos László, 2013. február 14. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

A folyamatosan romló piaci várakozásoknak megfelelően rossz számokkal zárta 2012-t a magyar ipar. Az ágazat termelése 2012 decemberében ugyanis év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 7,6 százalékkal zsugorodott a az októberi 1,4 százalékos és a novemberi 7,1 százalékos mínusz után, míg a munkanaphatástól megtisztítva 3,4 százalékkal zuhant − derül ki a KSH, az előzetessel egyező részletes adataiból. Novemberhez képest az egyhavi teljesítmény jókora, 2,5 százalékos csökkenést mutatott. Így az ipar termelési volumene tavaly 1,7 százalékkal csökkent a 2011-es 5,6 százalékos növekedés után.

Csaknem egész évben tartott a lejtmenet

A múlt évben az ipari kibocsátás negyedévről negyedévre mérséklődött, az utol­só negyedévben pedig a visszaesés üteme gyorsult. A legnagyobb mértékű bővülést februárban (1,2 százalék), a legnagyobb csökkenést decemberben (7,6 százalék) mérte a KSH.

Az ágazatok közül 2012 decemberében a feldolgozóipar termelése év/év alapon 8, a csekély súlyú bányászaté 10,9 százalékkal csökkent. Az energiaipar kibocsátása 3,3 százalékkal volt alacsonyabb a 2011-esnél. Az előző évinél hidegebb időjárás hatására megnőtt fűtésigény csak a volumencsökkenés mértékét mér­sé­kelte, de nem tudta ellensúlyozni a kisebb ipari fogyasztást (Az OMS adatai szerint ugyanis 2012 decemberében a 2011-eshez képest az átlagos középhőmérséklet 2,9 Celsius-fokkal volt alacso­nyab­­­b.)

NGM: a régióban jól állunk
Az ipari termelés 2012 egészében a nyers adatok szerint 1,7 százalékos volumencsökkenést mutatott az előző évhez képest, 2012 decemberében pedig munkanappal kiigazítva 3,4 százalékos visszaesést regisztráltak 2011 azonos időszakához viszonyítva. Ennél nagyobb mértékű volumencsökkenés volt azonban megfigyelhető a régiós versenytársak esetén, Szlovákiában ugyanis 4,4 százalékkal, Lengyelországban 5,4 százalékkal, Csehországban pedig 5,8 százalékkal zsugorodott az ipari termelés volumene - kommentálta a friss adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Még az autógyártás is mínuszba került

Decemberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze négyben nőtt a termelés. Ráadásul a termelés több mint hatodát adó járműgyártás - eddig minden hónapban növekedést mutató - termelése 2012 utolsó hónapjában 2,5 százalékkal csökkent, nagyrészt közúti gépjármű gyártás miatt. Nem állt meg a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban: a számítógép és elektronikai termékek gyártása 26,3 százalékkal maradt el az egy évvel koráb­bitól, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csök­kenése miatt. A harmadik legnagyobb alág, az élelmiszergyártás volumene 6,7 százalékkal csökkent, a hazai és az export ela­dá­sok visszaesése miatt.

Átlag alatti volumencsökkenést regisztrált a KSH műanyagiparban (-9,8 százalék), valamint a fémalapanyagiparban (-8,3 százalék) is. Jó hír, hogy gyorsult viszont a növekedés üteme a vegyiiparban, a termelés volumene 10,5 százalékkal emelkedett, elsősorban a műanyaggyártásnak köszönhetően.

A második félévben az export kisebb lett

Tavaly az év egészében az ipari export 0,7 százalékkal csökkent (a 2011-es 7,9 százalék bővülés után), ezen belül az első félévben 1 százalékkal nőtt, a másodikban 2,6 százalékkal esett a volumen. Hasonlóan a termeléshez a mélypont itt is decemberben volt: az ipar kivitele 9,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011-ben. Az ipar belföldi értékesítése 2012-ben 3,9, decemberben 6,4 százalékkal csökkent 2011-hez viszonyítva.

A kilátások sem jók: tavaly decemberben a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 8,7 százalékkal visszaesett év/év alapon. Az új exportrendelések 7,8, az új belföldi rendelések 14,5 százalékkal csök­­kentek Az összes rendelésállomány - egy korábbi, nagyobb megrendelésnek köszönhetően - 47,5 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tkgabor, 2013.02.14 17:19

Matolcsy ezért még fizetést is kap?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.14 16:29

@bertalaszlo: Az, hogy stadiont építünk, mennyivel lesz jövedelmezőbb, mint ha mondjuk energiamegtakarítási felújításokat támogatnánk... mondjuk kórházakban, iskolákban???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.14 16:27

@menya71: Kérdése ez volt: "Az Mszp kormányzása alatt volt ipar?Ami nem külföldi."

Választ megkapta: " Csak az építőipar 5x ekkora volt... jókora részben nem külföldi."

Ne a kifogásokat keresse, ha kap választ!

Különben:
- 2010-2011 között le lett állítva minden EU-s támogatású projekt, be is fog ragadni (előreláthatólag) 30%-nyi pénz, amit elkölthetnénk...
- Mennyivel is lenne képes megtámogatni a halódó építőipart, ha nem 10%-os rezsicsökkentést, hanem célzott, energiamegtakarítási felújításokat támogatna a kormány?!

Hopp, máris lenne egy kis gazdasági növekedés, meg értelmes helye az EU-s pénzeknek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.02.14 16:25

@rigolya: Csak az építőipar 5x ekkora volt... jókora részben nem külföldi. Fogadjunk a tönkrement autószalonok többsége se külföldi volt... vagy az autószervizek...

Te évente hány lakást, családiházat, autót vásárolsz , hogy ennyire lázba tudsz jönni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2013.02.14 16:23

@Blama:találó megjegyzés mert olyan mint magyar többségi tulajdonú ipari cég alig van
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html