Nagyon rossz hírek jöttek - Mi lesz az iparral?

Az idei harmadik negyedévben jelentős változások mentek végbe a magyar feldolgozóipari bizalmi indexben, amely legfőképp az üzleti környezet megítélését rontotta jelentősen - adta hírül a Kopint-Tárki.
Napi.hu, 2014. december 17. szerda, 12:26
Fotó: Reuters

A legújabb feldolgozóipari konjunktúrateszt alapaján a barométer 2013 elején elindult emelkedése hamar megtorpant: 2014 őszén az index immár hetedik alkalommal 55 pont körül ingadozik, néhány százalékpontos kilengésekkel. A barométer a vállalatvezetők szubjektív megítélését tükrözi saját cégükről, valamint az üzleti környezetről.

Összességében az index kedvezőbb is lehetne, hiszen jelenlegi helyzetüket kétség kívül jónak ítélik a vállalatok, a kilátásaik azonban már korántsem ilyen kedvezőek - állapították meg a kutatók. Ráadásul a vállalatok gazdasági mutatóiból összeállított bizalmi index - amely a kilátások objektívebb mérőszáma - már második alkalommal esik, még éppen 50 pont felett áll - az előző negyedévi 55 pont, illetve az április 59 pont után. Bár a rövid távú termelési prognózisok kifejezetten jók, a megrendelések apadnak, miközben a készletek szintje változatlan.

A vállalatok "kedvét" az javítja, hogy az exportmegrendelések magasak és a belföldi piacon is élénkülés tapasztalható (bár ez a rendelésállományokon még csak kevésbé látszik). Ugyanakkor a jövőt rövid távon kiszámíthatatlannak ítélik, újra nagy a bizonytalanság a hazai és a nemzetközi üzleti környezetben, miközben szerkezeti problémák is nehezítik a termelés (munkaerőhiány).

Mindenki nagyon pesszimista lett

Figyelemre méltó, hogy a vállalatvezetők megítélése a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól drámaian romlott a friss felmérés szerint. Az index a nyári 53 pontról 30 pontra zuhant; ilyen drasztikus mértékű visszaesést még a válság idején sem tapasztaltak a felmérés készítői.

A magyar gazdaság rövidtávú kilátásaival kapcsolatos várakozások hirtelen és drasztikus romlása 2014 őszén jelentős és általános hangulatromlást jelez a vállalkozók körében. Ma még nehéz megítélni, hogy ez a bizalomvesztés a vállalatok üzleti magatartását is közvetlenül negatívan befolyásolja a következő időszakban, vagy csupán olyan hangulati elem, amely nem feltétlenül terjed át a vállalkozók saját cégüket érintő üzleti döntéseire - vélik a Kopint-Tárki kutatói.

Így festenek az ágazati előrejelzések

A tesztet 2013-tól egy új előrejelzéssel egészítjük ki, amely a feldolgozóipar több ágazatának várható ipari termelésére ad becslést. Az előrejelzés a korábbi ágazati termelési és rendelésállományi adatokra (ezek forrása a KSH), valamint a Kopint-Tárki idén 26 éves konjunktúratesztjének eredményeire támaszkodik.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.12.18 07:37

@tever kneif: Én tisztelem magában, hogy valószínűleg sohasem tanult közgazdaságot, pedig igénye lett volna rá a kommentjeit olvasva. Erről nem maga tehet, ez a rendszer bűne. Már lassan az általános iskolás gyerek is fog tudni táncrendet készíteni, de középiskolások tömege hagyja el úgy az iskolapadot végleg, hogy egy óra gazdasági képzést is kapott volna. Pedig maga biztosan nem bliccelte volna el, mert látom lelkesen kommentel, csak hát az a fránya oktatási rendszerünk elbánt magával is, na még sok társával is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.12.18 07:25

@tever kneif: " Itt a Példa:
- ha erős a Forint érdemes importálni, ha gyenge a Forint, elhalasztani, vagy a belső piacon kell kőrűl nézni."

Az látszik az írásaidból hogy a lelkesedésen kívül az ipari termeléshez nem sok közöd van.
Vegyünk egy magyar céget aki olyan terméket gyárt aminek jelentős import alkatrész hányada van ( a cirokseprű gyártást leszámítva kb minden magyar termelő hasonló cipőben jár..).

Szerinted mit csináljon abban az esetben mikor éppen számára kedvezőtlen a forint? Függessze fel a tevékenységét és várjon jobb időkre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2014.12.17 22:12

@tever kneif: Kőőőrűűűl mi? Figyelj nyelvtanzsenim...

"- ha erős a Forint érdemes importálni, ha gyenge a Forint, elhalasztani, vagy a belső piacon kell kőrűl nézni. - ha erős a Forint FLORIDÁBA kell nyaralni, ha gyenge a Forint akkor a Balatonon. Azért kell figyelni a TRENDET, hogy a reagálás időben és eredményes legyen."

Ezzel feltaláltad a melegvizet hallod... Óvatosan hadd kérdezzem meg, helyesíró bajnokom, tudod még ezt a sok baromságot fokozni? Azt hiszem azt mondtam már neked, hogy az unortodox-szal ellentétben te nem vagy vicces bérkommentelő... Ez a sok buta, sötét gyökérség, amit képes vagy itt összehordani, az már fizikai fájdalmat okoz... megmondom őszintén, át szoktam ugrani a kommentjeidet, nemcsak a magyarsága, hanem a belőlük áradó töménytelen sötétség miatt is... olvashatatlan...

Szerintem ne gyilkold itt a szürkeállományt... tudom... tudom... fizetnek érte... akkor csak nyomd...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.12.17 21:13

@tever kneif: "Azért kell figyelni a TRENDET, hogy a reagálás időben és eredményes legyen."

Amennyiben a "TREND" szó jelentésével tisztában lennél, akkor nem írnád ide naponta a baromságaidat, főleg úgy, hogy mások leírt baromságait több oldalra is be copy-zod!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.12.17 21:01

@kozmix1: Ezért kell a Forintnak az erősségét vagy gyengeségét vizsgálni és ennek megfelelően cselekedni, mi a hatása kűlőnbőző golgokra..

Itt a Példa:
- ha erős a Forint érdemes importálni, ha gyenge a Forint, elhalasztani, vagy a belső piacon kell kőrűl nézni.

- ha erős a Forint FLORIDÁBA kell nyaralni, ha gyenge a Forint akkor a Balatonon.

Azért kell figyelni a TRENDET, hogy a reagálás időben és eredményes legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html