Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt héten sokfelé és többször hullott csapadék az országban, bár az előrejelzettnél és a vártnál kevesebb. Az elmúlt tíz napon a Dunántúl nagyobb részén 20 millimétert meghaladta a csapadékmennyiség, de például a délnyugati határszélen 50 millimétert meghaladó értékeket is találunk. Az országnak nagyjából fele részén 10 és 20 milliméter közötti mennyiség esett, míg északkeleten sajnos sokfelé 5 milliméter alatt maradt. Ahol esett legalább 10-15 milliméter, ott mérséklődött az aszály (délnyugaton meg is szűnt), de nagyjából a Sátoraljaújhely-Tokaj-Hajdúnánás-Debrecen vonaltól keletre tovább romlott a helyzet - írja az OMSZ.

A talajból országszerte 50-100 milliméter csapadék hiányzik a fölső egy méteres rétegből. Az aszály jelei főleg az északkeleti országrészben továbbra is sokfelé mutatkoznak.

A növények, ahol kaptak legalább 15-20 milliméter csapadékot, ott fellélegeztek és szépen fejlődhetnek, viszont egyelőre nem érkezik csapadék utánpótlás, így az aszály probléma a délnyugati országrész kivételével ismét országszerte visszatér.

Az előttünk álló héten alapvetően száraz, kissé melegedő, szeles időben lesz részünk. Kedd estétől csütörtökig előfordulhat elszórtan kisebb zápor, de a heti csapadékösszeg területi átlagban 2 milliméter alatt valószínű. A talaj vízkészlete a héten csökkenni fog: északkeleten, ahol alig van a talajban nedvesség, ott 1-2 millimétert, míg nyugaton 10-15 millimétert. Gyakran lesz élénk, többször erős az északkeleti szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni.

A nappali hőmérséklet kedden és szerdán 15 fok közelében, majd csütörtöktől jellemzően 16 és 21 fok között alakul majd az országban. Kedden és szerdán reggel a szélcsendes helyeken fagy is várható, melyről részletes térkép itt elérhető. Kedden reggelre valószínű a jelentősebb, ekkor néhol akár -5, -6 fok is előfordulhat. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet a héten kissé emelkedik.