A magyarok 63 százaléka látja úgy, hogy a munkaerőhiány ellenére nem javultak, sőt egyenesen rosszabbá váltak a munkahelyváltás lehetőségei. A többség (66 százalék) nem ért egyet azzal, hogy az erősödő munkaerőhiány miatt jobb feltételeket kínálnának nekik a megtartásuk reményében, sőt 91 százalékuk szerint a főnökük nem bánik jobban velük.

A fiatalabbak 52 százaléka, akik még nem töltöttek el 15 évet a munka világában (20-32 év) sem érzi, hogy a munkaerőhiány miatt jobb feltételeket biztosítanának nekik, és 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a főnökük sem bánik velük jól. Ez ugyan 20 százalékkal jobb eredmény, mint az idősebbeknél, de még mindig kedvezőtlen - mondta Csákvári Róbert, a Work Force Kft. ügyvezető igazgatója.

A minimum 15 éves tapasztalattal rendelkezők úgy vélik, hogy ma stresszesebb a munka (67 százalék), keményebbek az elvárások (51 százalék) és többet is kell dolgozni (48 százalék), mint régen. Csak 15 százalék jön ki jobban a fizetéséből, és mindössze 14 százalék szerint jobbak a munkakörülmények. A fejlődési lehetőségeket pedig csupán 9 százalék tartja jobbnak, a munkaszervezést 8 százalék rugalmasabbnak.

A régebbi dolgozók 43 százaléka amint tudna, munkahelyet váltana. A fiatalabbak esetében (akik még nem dolgoztak 15 évet) csak 32 százalék ez az arány.

A kutatás szerint a már minimum 15 évet dolgozók harmada mindig is jobban kedvelte a kis- és középvállalkozásokat (31 százalék), mint a multikat vagy nagyvállalatokat (14 százalék), és továbbra is hazai cégnél dolgoznak a legszívesebben (54 százalék). Más kép körvonalazódik a fiatalabb generáció válaszaiból, ők többségében inkább a multikat vagy nagyvállalatokat preferálják. Ám abban egyetértenek, hogy ők is a hazai cégek javára döntenek a külföldiekkel szemben. (39 százalék vs. 20 százalék) - tehát a legszívesebben magyar tulajdonú nagyvállalatnál dolgoznánk.

A legalább 15 évet dolgozó fizikai munkavállalók 46 százaléka már dolgozott kölcsönzött munkaerőként, és 38 százalékuk tervezi a jövőben is. Csákvári tapasztalatai alapján a fiatalabb generációk számára elfogadhatóbb a kölcsönzött munkaerő rugalmassága, ők még kevésbé keresik a biztonságot egy cég berkein belül, és várhatóan az időszakos manageri állások esetében is gyakoribb lesz ez e megoldás. Erre érdemes lélekben felkészülniük a vezetőknek és a munkaadóknak egyaránt.

A fiatalabbak 48 százaléka csak olyan munkahelyet keres, ahol a távmunka vagy az otthoni munkavégzés megengedett, de a 32 évnél idősebb generáció is úgy gondolja, hogy vonzóvá tesz egy munkahelyet egy ilyen lehetőség.

Általánosságban elmondható, hogy az idősebbek többsége nyugdíjig (61 százalék), de 32 százalék még nyugdíj után is szeretne dolgozni. A fiatalabb generáció kétötöde szeretne nyugdíjig dolgozni, 30 százalék maximum 50 éves korig, 22 százalék pedig még a nyugdíj után is állást vállalna.

A jelek szerint a munkaerőhiány mégsem motiválja megfelelően a munkaadókat, hogy jobbá tegyék munkavállalóik helyzetét. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy nagy arányban, kortól függetlenül szívesen váltanának munkahelyet a munkavállalók, és a kutatás eredményei szerint erősödhet is a váltás hajlandósága. A munkahelyváltások többsége sikeres, de egyre nehezebb jó állást találni a kitöltők véleménye szerint. A gyakoribb munkahelyváltás miatt a vállalatok nehézségei újratermelődnek, a fluktuáció nő. Érdemes tehát elgondolkodniuk, hogyan és miben tudnának változtatni - véli Csákvári.