Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június végén 2844 - március végén 3015 - magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott az adóhatóságnak egyenként több mint 10 millió forinttal, illetve 1551 - március végén 1680 - társaság és szervezet. Utóbbiak egyenként több mint 100 millió forinttal és 180 napon keresztül folyamatosan tartoztak a hatodik hónap végén - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot ismertetik, a fennálló tartozás összegét nem tartalmazzák.

A friss lista szerint a tízmillió forint feletti tartozással rendelkezők közül 2103 magánszemély, 707 egyéni vállalkozó, 34 adós pedig lakcím nélküli.

A tartósan nagy összeggel tartozó nem magánszemély adózók közül 356 működik, illetve csődeljárás alatt áll, 430 kényszertörlés alatt, 741 felszámolás alatt, 24 pedig végelszámolás alatt van.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 28,5 milliárd forinttal, a szervezetek a 100 milliós küszöbbel 155 milliárd forinttal tartoztak június végén, együttes minimális tartozásuk 183,5 milliárd forintra rúgott. A valóságos tartozás azonban ennél nagyobb, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben több száz milliós - egyes esetekben milliárdos - követelése van az adóhatóságnak.

Kép forrása: Shutterstock