Nagyon veszélyes szokás terjed a magyarok között

A magyarok évente legalább 320 millió doboz gyógyszert fogyasztanak ebből körülbelül 170 millió a vényköteles szer. A nem patikában vásárlók 26 százaléka utcai piacokon, 17 százaléka interneten vásárol - mondta a Magyar Nemzetnek Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.
Napi.hu, 2016. november 24. csütörtök, 08:54
Fotó: Stocksnap

Ilku Lívia a lapnak elmondta, a magyarok is egyre inkább hajlanak a gyorsan és könnyen hozzáférhető gyógyszerek felé, melyek esetében nincs szükség receptre, orvosi vizsgálat nélkül is megvásárolhatják őket a patikákban. A vásárlók könnyen utánanézhetnek tüneteiknek az interneten, és gyógyszert is találhatnak - ezt a kezelési módot azonban a szakértők egyöntetűen ellenzik.

Visszaszorult az orvosi kontroll, laikus betegek adnak egymásnak tanácsokat különböző honlapokon, blogokon, fórumokon, gyakran gyógyszert is árulnak egymásnak a betegek. Csakhogy ezek a szerek kikerültek abból a zárt láncból, amelyikben az értékesítés zajlik, így már nem tekinthetők biztonságosnak. Akkor sem, ha egyébként eredeti gyógyszerekről van szó, hiszen például a helytelen tárolásuk ronthat a minőségen, ekképpen veszélyezteti a terápiát.

Nemcsak az a hamis gyógyszer, amit ismeretlen összetétellel, illegális körülmények között gyártanak, hanem az is, aminek nem ismert az előtörténete, nincs minőségbiztosítása - figyelmeztet Ilku Lívia, aki azt is elmondta, hogy a hamis gyógyszerek visszaszorítása érdekében folyamatos az együttgondolkodás a gyógyszerügyi hatósággal, ügyészekkel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozóival és bírókkal is.

HOZZÁSZÓLÁSOK