Átlagosan minden ágazatban jelentősen, 10 százalék felett nőttek az átlagkeresetek - állítja a kormánypárti lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. A növekedés ráadásul úgy ment végbe, hogy a foglalkoztatás is javult.

A legnagyobb mértékben az állam emelt bért a vizsgált időszakban: főként az egészségügyet érintette a változás, 19,4 százalékos felzárkózást mértek. Míg tavaly májusban 270 ezer forint körül volt az ágazatban a bruttó átlagbér, addig idén már 323 ezer forint körül mozgott.

A számok azt mutatják, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum megemelésén felül a többi dolgozó is átlagosan 10 százalék körüli emelést realizálhatott, habár területenként eltérőek a számok. Ennek mozgatórugója a munkaerőhiány miatti bérverseny lehetett.

Szintén jelentősebb, 35 ezer forintos emelésben részesültek a közigazgatásban dolgozók, emellett jelentősebb bérnövelést kaptak a szociális ágazat munkavállalói, ám ők még így is bőven a nemzetgazdasági átlag alatt keresnek. Bár itt egyes szakmaközi szervezetek létszámleépítést javasolnak, hogy a versenyszektor pöröghessen fel.

A versenyszférában az év első felében a bértárgyalások során kialkudott emeléseket mért a KSH. Átlagosan 10-14 százalékkal nőttek a jövedelmek a különböző ágazatokban.

A versenyszférában az informá­ciós és kommunikációs ágazatban emelkedtek a leginkább a keresetek: átlagosan bruttó 55 ezer forinttal, így 515 ezer forintra nőtt az átlagkereset. A tudomány és műszaki területeken állítólag 400 ezer forint feletti bruttó lehet kapni.

Habár idén is a tavalyihoz hasonló mértékű bérfelzárkózást várnak a munkaadók, a korábban előrejelzett keresetemelkedésnél jóval magasabb összegeket mutatnak az adatok - írja az újság.

A kép forrása: Pixabay.