Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb áfacsökkenések jönnek

A szelektív és visszafogott áfakulcs-csökkentés jegyében 2018 első napjától újabb mérséklések lesznek. Így január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halak és a házi sertés vágási melléktermékek, belsőségek áfakulcsa (így például a zsírszalonna és a máj is olcsóbbá válhat). Emellett 18-ról 5 százalékra változik az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó kulcs (az NGM számításai szerint a az utóbbi lépés mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál). Az szolgáltatók pedig már bejelentették, hogy a digitális jólét program keretében kínált csomagoknál az áfacsökkentést teljes mértékben érvényesítik.

Egy korábban elfogadott törvénymódosítás nyomán pedig az éttermi szolgáltatások adókulcsa a jelenlegi 18-ról szintén 5 százalékra csökken keddtől - miközben bevezetik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást (ebből 11,4 milliárd forint bevételt vár az NGM). Mindezek mellett bővül az 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá sorolt-, vakokat és gyengénlátókat segítő eszközök köre is.

Tovább nőhetnek a fizetések

Az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac okozta problémát a kormányzat többek közt azzal próbálja meg kezelni, hogy tovább csökkenti a munkabér közterhét. A 2016. novemberében aláírt hatéves bérmegállapodás eredményeként 2018. januárjától a munkabérekre rakodó szociális hozzájárulási adó (szocho) az idei 22 százalékról 19,5 százalékra csökken - ez mintegy 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál, amelyből akár emelhetik is béreket.

Egyúttal nőnek a kötelező legkisebb bérek: a minimálbér 8 százalékkal, 138 ezer forintra, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal, 180 500 forintra emelkedik. Az előbbi - családi adókedvezmény nélkül számolva - havi nettó 91 770 forintos, míg az utóbbi pedig 123 643 forintos nettó bért jelent.

Az NFM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyes többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékos béremelés lesz, ami több mint 140 ezer munkavállalót érint. A 2018-as béremelés mértéke átlagosan 12 százalék.

Jövőre a - a minimálbér emelkedésének köszönhetően - nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege is, utóbbit pedig az érintettek már a gyermek kétéves koráig vehetik majd igénybe. Így a gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevőknél 126 350 forintra emelkedik. A csecsemőgondozási díjra (csed) a vér szerinti apa 2018-tól a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet. Eközben a a táppénz maximális napi összege az idei 8 500 forint után 2018-ban 9 180 forint lehet.

Januártól a kifizetőt terhelő ekho mértéke húszról 19,5 százalékra csökken. Továbbá a kifizetőnek nem kell ekhót fizetnie a hivatásos sportolónak az e foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után.

Nagyot változik az eljárásjog

Több mint fél évszázad után új polgári perrendtartási kódex lép hatályba, de 2018. január 1-jétől alkalmazandó a közigazgatási perrendtartás és az általános közigazgatási rendtartás is. Változik továbbá az adóeljárás és a nemzetközi magánjog szabályozása, illetve az ügyvédi tevékenységre vonatkozó előírások is új törvényben kaptak helyet.

Örülhetnek az autósok

Jövőre a sztrádamatricák ára - 2012 óta folyamatosan - változatlan marad, miközben újabb szakaszokkal bővül a magyarországi fizetős sztrádahálózat. Ugyanis 2018. január 1-jétől két - 2017 végén elkészült új - szakasz kerül be a rendszerbe: az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza és az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első üteme. (A korábbi bejelentés szerint nem drágulnak a vonatjegyek és a távolsági buszokra szóló jegyek sem, sőt a balatoni kompok árai is változatlanok maradnak.)

Az autósok régi vágya teljesül azzal, hogy az NFM lépett és ezentúl az autópályára hajtva még egy órán belül megvásárolható lesz a használati jogosultság, továbbá ügyfélbarát módon változik számos pótdíjfizetésre vonatkozó előírás, emellett a jövő nyártól a motorosok kedvezményes havi matricát is vehetnek.

A napokban pedig az is kiderült, hogy az üzemanyagáraknál sem változik a jövedéki adó szintje. Az ennek megállapításához szükséges, Brent-átlagárat publikálta ugyanis a NAV, eszerint az utolsó negyedében hordónként 60,6 dollár volt az átlagár - márpedig az előző negyedévben is 50 dollár felett volt, így nem lesz adóváltozás.

Kissé vonzóbb lesz a cafeteria

Több részletében is változik a jövő héttől a cafeteria. Az új elemként megjelenik a diákhitel-törlesztési támogatás, amely a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, és a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések teljesítését.

A mobilitási célú lakhatási támogatást, ismertebb nevén az albérlet-támogatás 2018-tól immár határozott idejű munkaszerződés mellett is igénybe vehető lesz, emellett a kedvezményességet biztosító összeghatárok is emelkednek, például a foglalkoztatás első két évében az eddigi 40 helyett a minimálbér 60 százalékáig, vagyis 51 ezer helyett csaknem 83 ezer forintig lesz adómentes ez a juttatás.

Az egyes meghatározott juttatásoknál (ide tartozik az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az ajándékutalvány, valamint az egészség-és nyugdíjpénztári hozzájárulás) a munkáltatói terhek 43,66-ról 40,71 százalékra csökkennek. A készpénzes cafeteria -kifizetés, valamint a Széchenyi pihenő (Szép) kártyán adható juttatások közterhei 34,22 százalékosak maradnak 450 ezer forintig, efelett 40,71 százalékos közteherrel kell számolni.

Így járnak a nyugdíjasok

Folyatódik az öregségi nyugdíjasoknál a korhatáremelés: 2018-ban immár 63,5 év lesz a korhatár (a folyamat a 65 év eléréséig tart 2020-ban) - azaz most majd az 1954-ben születettek mehetnek nyugdíjba.

Bár továbbra is 28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum, az általános nyugdíjemelés 3 százalék lett - a költségvetési törvény alapaján. Ez azt is jelenti, hogy a kormány kissé előreszaladt, amikor ekkora mértéket tervezett be a 2018-as büdzsé 2017 nyári elfogadásakor. A kabinet akkoriban ugyanis 3 százalékos inflációval számolt 2018-ra (márpedig ennyivel kell emelni a nyugdíjakat is) - csakhogy az MNB ma már 2,5 százalékos inflációt vár jövőre, míg a napokban publikált kormányzati makropálya is csupán 2,7 százalékos drágulással számol.

Keddtől igényelhető a művészjáradék, az adó- és járulékmentes juttatás összege 121 125 forint lesz. Az ellátást azok a 65. életévüket betöltött művészek kérhetik majd, akik a törvényben meghatározott díjakban részesültek. megítélt művészjáradék március 1-jétől jár, későbbi igénylőknek visszamenőlegesen nem adható.

Olcsóbb lesz a lakáskiadás

A hosszú távra ingatlant bérbeadók jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni. Az szja-bevallások alapján 2016-ban mintegy 100 ezren - 28 ezerrel többen, mint 2015-ben - adták bérbe az ingatlanjukat.

A szálláshely-szolgáltatók pedig ezentúl - a jelenlegi egy ingatlan helyett - már három lakásig vagy üdülőig választhatják a tételes átalányadót. A fizetendő adó itt minimális: szobánként mindössze évi 38 400 forint. E két intézkedés csaknem hárommilliárd forintot hagy a lakáskiadóknál, miközben nőhet a legális lakáskiadás aránya.

Egyházi egy százalék

Módosult az egyházaknak az szja-ból felajánlható 1 százalékot érintő eljárásrend, így a keddet követően történő rendelkezés esetén az adó 1 százalékát automatikusan elutalja a NAV a kedvezményezett egyháznak minden évben mindaddig, amíg a nyilatkozatot vissza nem vonja az adózó.

Újabb változás jön a sárga csekkeknél

Január 1-től változnak a postai csekkbefizetéseknél a Magyar Posta Zrt. pénzmosás megelőzéssel kapcsolatos feladatai. Az állami cég bejelentette, hogy - az új pénzmosás megelőzési szabályok alapján - az ügyfelek okmányok nélkül fizethetik be csekkjeiket bankkártyás csekkbefizetéssel, adó-, illeték- és bírságcsekkek és - 300 ezer forintig - áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén. Efölött azonban szükség lesz az okmányok bemutatására. Ha pedig az ügyfél bankkártyával fizeti ki sárga és fehér csekkjeit, akkor nincs szükség adatrögzítésre, a posta nem kéri az okmányok bemutatását sem.

Kevesebb taxi maradhat az utakon

Januártól csak tízévesnél fiatalabb autóval lehet taxizni, miután lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő. Az új előírások szerint 2018 elejétől taxiszolgáltatás csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható. A tízéves korhatár az Euro III környezetvédelmi besorolásba, illetve az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, míg az Euro IV-es besorolású motorral felszereltek esetében csak 7 évnél fiatalabb gépkocsikra adhatnak taxiengedélyt. Az autókra vonatkozó műszaki előírások között szerepel az is, hogy csak olyan autóval lehet taxizni, amely gumiabroncsainak teljes futófelületén a mintázat magassága a három millimétert eléri.

Termékdíj-csökkenés érkezik

Keddtől felezik a napelemekre kivetett úgynevezett termékdíjat, így a mostani kilogrammonkénti 114 forint helyett már csak 57 forintot kell fizetniük a napelemes energiatermelő rendszereket telepítőknek.

Könnyebb lesz a kkv-k élete

A kkv-k számára jó hír, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél kezességvállalási folyamatoknál 2018 januárjától bevezetik az úgynevezett portfóliógaranciát. Ezzel a kezességvállalással kapcsolatos ügyintézés időigénye gyakorlatilag nullára csökken, hiszen a portfóliógarancia keretében a bankok maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük. A hazai gyakorlatban egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodás teszi lehetővé: a COSME program keretében körülbelül 3500 hazai kkv juthat összesen mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez a Garantiqa segítségével.

Az ügyvédi irodák is katázhatnak

Keddtől már az ügyvédi irodák is választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerinti adózást. A főállású kisadózók által figyelembe vehető ellátási alap pedig havi 90 ezer forintról 94,4 ezer forintra, míg a magasabb összegű tételes adó fizetése esetében havi 150 ezer forintról 158,4 ezer forintra nő. A kisvállalati adó (kiva) mértéke pedig egy százalékponttal, 13 százalékra csökken.

Január 1-je után a gazdálkodó szervezetek már csak elektronikus úton - a Cégkapun keresztül - tarthatják a kapcsolatot az állammal, és bevallásaikat is ezen keresztül kell majd benyújtaniuk. A NAV december 21-én azt közölte, hogy januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a NAV-nál, egyetlen nappal később a Belügyminisztérium már úgy fogalmazott, hogy a gazdálkodó szervezeteknek január 1-jétől a Cégkaput kell használniuk.

Drágul a szódavíz

Január elsejétől véget ér a visszaválható patronok kora - tette közhírré internetes honlapján a répcelaki szénsavtermelő vállalkozás, a Liss Kft. Lesz helyette eldobható patron, ám többszörös áron. Most a tízdarabos doboz a vásárlás helyétől függően 312-400 forintba kerül, jövőre 999-1250 forint lesz. Így egy liter házi szóda előállításának önköltsége 100 forintra emelkedik.

Ritkábban jön a kéményseprő

A parlament eltörölte a kötelező kéményellenőrzést, így január 1-től az egylakásos épületek (családi házak) tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményellenőrzést - azaz ezentúl nem jön automatikusan a kéményseprő. A lakossági körön kívüli ingatlanok - egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok - esetében pedig díjfizetés ellenében történik a vizsgálat.

Nevet vált Andy Vajna tévécsatornája

A TV2 Csoport főzőcsatornája, a Chili TV januártól új néven (LiChi TV) működik tovább, hogy eleget tegyen a bíróság nemrég jogerőssé vált határozatának a névvita ügyében. A kényszerű lépés oka, hogy a korábbi elnevezés nagyon hasonlít az AMC Networks Central Europe Kft. által üzemeltetett a Paprika TV-hez.

Szintén újévkor megszűnik a C8 csatorna, a helyét Spektrum Home veszi át. A Minimax gyerekcsatorna pedig január 1-jével 24 órás sugárzásra tér át.

Jön az első ingyenes nyelvvizsga

Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik - akár több - nyelvvizsgával. A legfeljebb 34,5 ezer forintos (a minimálbér negyede) támogatással ösztönözni szeretnék a fiatalokat, hogy "ne álljanak meg egy nyelvvizsgánál, menjenek tovább", tanuljanak további nyelveket. A visszatérítésre a kormány 2018-ban 2 milliárd 788 millió, 2019-ben 3 milliárd 66 millió, míg 2020-ban 3 milliárd 372 millió forintot határozott meg.

Címlapkép forrása: StockSnap.io.