Nagyot álmodik a kormány a Városligetben

Új Nemzeti Galéria, Új Fővárosi Nagycirkusz, múzeumnegyed Városligetben, azaz többmilliárdos fejlesztéseket szeretne a kormány a fővárosban - ez derül ki a kabinet legújabb határozatából. A fejlesztéseket uniós támogatásokból fedeznék.
Papp Zsolt, 2013. január 31. csütörtök, 19:11
Fotó: Napi.hu

A sajtóban és építész szakmában közismert, hogy az Orbán-kormány már megalakulása óta új múzeumi negyedet szeretne építeni a Városligetben, közelebbről az 56-osok terén, ahol most kvázi P+R parkoló működik. A kormány most megjelent határozatában a költségvetés általános tartalékából 253 millió forintot adott a Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tervezéshez szükséges pályázatok lebonyolítására.

A kormány szerdára datált határozata szerint új nemzeti közgyűjtemény-együttes épülne a Városligetben az 56-osok terén. A tervek szerint ide kerülne a Néprajzi Múzeum, amely jelenleg a Kossuth téren a volt Kúria épületében működik. A kormány és a Legfelsőbb Bíróság korábban is ambicionálta, hogy a bírák kapják vissza a patinás épületet, a költözés jelenleg is napirenden van.

A néprajzi mellett az új múzeumi negyedbe költözne a Magyar Fotográfiai Múzeum, az Új Nemzeti Galéria - utóbbiba a Szépművészeti Múzeum és Nemzeti Galéria egyesített gyűjteménye kerülne. A Városligetbe költözne a Ludwig Múzeum, a Magyar Zene Háza és a Magyar Építészeti Múzeum is. A második ütemben a teljes Városliget területfejlesztési koncepciója is elkészülne, amelynek célja a terület kulturális hasznosítása lenne, ennek keretében a Fővárosi Nagycirkusz is új épületet kapna.

A most megszavazott 235 millió forintból június 30-ig kell a nemzetközi tervpályázatot meghirdetnie az EMMI-nek. A majdani beruházás a 2014-2020 közötti uniós támogatásokból szeretné a kormány finanszírozni, ám támogatások mellett meg kell vizsgálni a költségvetési és magántőke bevonásának lehetőségeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.02 11:21

@nistvan10: A Városligetben mikor járt utoljára?
Találkozott már a szombat-vasárnapi fél-Városligetnyi bolhapiaccal?

Tudja, nagyjából hogyan nézne ki a VI. és XIV. kerületeket elválasztó Dózsa György út kb. egy kilométeres szakasza, ha megépítenének oda egy betonfalat ( múzeumnegyed)?

Járt Bécsben? Látta az ottani MQ-t? Ha igen. érezheti a különbséget.
Ha nem, menjen ki.

Az elképzelés is otromba és abszurd. Az a hely, amelyet korábban kijelöltek, a Nyugati mögött - ez ugyan milliárdokat jelenten Demjánnak, amit nem szeretnék - ésszerűbb, megvalósíthatósága biztosabb és nem rongálná, tenné tönkre teljesen Budapestet.

Ami amúgy ezeknek a falusi bugrisoknak a legnagyobb álma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

őszapó, 2013.02.02 10:56

@nistvan10:
Kiemeljük a hozzászólások KÖZÖS pontjait:
- a Városliget (így, egybeírva) rosszabbul néz ki, mint 100 évvel ezelőtt
- aki tehát ellenzi, hogy tegyenek vele valamit, az nem egészen normális, vagy pedig olyan buta, hogy mindegy mit csinál a kormány címmel csak akadályozzuk meg, ha lehet (elvégre, ez volt a mostani kormányzópárt stratégiája is az "elmúlt nyóc évben")
- a mindenkori kormányok eredményeit senki nem veheti el, nem semmizheti le, hiszen, például van egy 8 milliárdos szép alpesi völgyhidunk, vannak, az első komolyabb záporra omladozó autópályáink, vannak megvalósítatlan, évek óta húzódó terveink dögivel (M0-ás budai oldal, metrókapcsolatok Káposztásmegyerre, Újpalotára stb.), de vannak új hidaink is (némelyik a jövőnek, mert nem vezet sehová), vannak plázáink, a világörökségi környezetbe (Zsidónegyed) a telekspekuláció által belerondító új építkezéseink, stb. stb.
Különvélemény: hagyjuk már végre a szakmaiságot rendszeresen kenterbe verő napi politikát: semmivel sem voltak kisebbek a politikai csatározások a Kiegyezés után, és mégis ennek az eredője egy 100 év múlva is lényegében élhető világváros, amely életébe az elmúlt évtizedek rondítottak bele a koncepciótlansággal, a kellően ki nem érlelt diktatórikus intézkedésekkel (lásd: Kálvin téri irodaház borzalom, a Nemzeti Színház építési-telepítési botránya, a Rákóczi út és az Üllői út autópályává alakítása, stb. stb.).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nistvan10, 2013.02.02 07:25

Nagyon is helyes emberek a terv úgy hogy ne is ellenkezzenek reményeim szerint meg is fog valósulni, szerintem ideje is van már hiszen a Város liget rosszabul néz most ki mint 100-évvel ez elótt rajta, aki meg ellenzi az nem egészen normális vagy pedig olyan buta,hogy mindegy mit csinál a kormány címmel csak akadályozzuk meg ha lehet jelszóval működnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

őszapó, 2013.02.01 21:25

Volt már egy pár mozgalom ebben az országban, amellyel sikerült megakadályozni Nagymarost, NATO radart, sukorói kaszinót, egyebeket, és van elég gittegylet ebben a városban, hogy most is lehessen egy mozgalmat erre szervezni, "vissza a természetnek, magunkért" jelszóval... Alternatívaként ott van mindjárt a Nyugati pályaudvarnál megálmodott - dugába dőlt - kormányzati negyednek kiszemelt terület az új múzeumváros megteremtésére. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.01 16:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html