Nagyot bukhat Merkel

Elkezdődött vasárnap reggel a helyi törvényhozási (Landtag-) választás a németországi Schleswig-Holstein tartományban.Alig négy hónappal a szeptember 24-re kiírt szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt a schleswig-holsteini Landtag-választás fontos erőpróbának számít.
Papp Zsolt, 2017. május 7. vasárnap, 08:55
Fotó: MTI/EPA

A két nagy néppárt, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU és az Európai Parlament volt elnöke, Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) szinte fej-fej mellett áll az utolsó felmérések szerint: a CDU a szavazatok 32-33 százalékára számíthat, az SPD támogatottsága 29-31 százalék között van - írja az MTI.

A CDU a legutóbbi, 2012-ben tartott helyi választáson alig ötezer szavazattal előzte meg a szociáldemokratákat, a voksok 30,8 százalékát szerezte meg. Az SPD 30,4 százalékkal végzett a második helyen.Azonban a CDU és addigi koalíciós partnere, a liberális FDP nem tudta megőrizni többségét a kieli Landtagban, így az SPD került kormányra a Zöldekkel és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-vel. Az utolsó közvélemény-kutatások alapján meglehet, hogy koalíciójuk elveszíti a többséget, és ismét más összetételű kormány alakul
A CDU és az SPD után, a harmadik helyen a Zöldek végezhetnek, a szavazatok 12 százalékával, a 2012-ben elért 13,2 százalék után.
Az FDP támogatottsága az öt évvel ezelőtti 8,2 százalékról 11 százalékra emelkedhet.

A Kalózpárt várhatóan kiesik a tartományi gyűléséből, támogatottsága kimutathatatlan. Azonban újabb párt debütálhat a Landtagban: a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 5-6 százalékon áll, visszaesett az utóbbi hónapokban mért 8-9 százalékos szintről, de így is van esélye az 5 százalékos bejutási küszöb átlépésére. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) várhatóan megint nem lépi át a bejutási küszöböt, az utolsó közvélemény-kutatások szerint 4,5 százalékon áll.

Az SSW-re egy dán-német megállapodás alapján nem vonatkozik az 5 százalékos küszöb, a pártnak így biztos helye van a tartományi gyűlésben, a szavazatok 3 százalékát nyerheti el a 2012-es 4,6 százalék után.

A Németország északi részén fekvő, a Balti-tengerrel, az Északi-tengerrel és Dániával határos tartományban most először 18 év helyett 16 év a választási részvétel alsó korhatára. A fiatalokkal együtt 2,3 millióan voksolhatnak, este 18 óráig. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény éjfél előtt várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Felkeszules_Orban_utani_idoszakra, 2017.05.08 07:53

@Winter: Gondoltad volna pár hónapja, hogy azon kell imádkozz, hogy Merkel nyerjen ? :)
Orbán perifériára szorul, így is, úgy is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.05.07 09:29

Nagyot bukhat Merkel - ez a cím. Aztán kiderül a cikkből, hogy abszolút nyerésre áll. A libbolsi koalíció megbukik ssw-ben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.05.07 09:11

A cím zene füleimnek. A sötét némbernek mennie kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html