Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, továbbra is nagyon jövedelmező a kiberbűnözés: a kutatás eredményei alapján az áldozatok átlagosan 140 ezer forint értékű kárt szenvednek egy eredményes támadás esetén, minden tizedik válaszadó majdhogynem 1,5 millió forintos veszteségről számolt be.

A felhasználók nagy többsége (81 százalék) végez pénzügyi tranzakciót online, és 44 százaléka tárolja pénzügyi adatait mobil készülékeken. Mivel egyre több felhasználó használ online felületet a pénzügyi tranzakciókhoz, a kiberbűnözők folyamatosan keresik a lehetőségeket, miként tudják feltörni ezeket a fiókokat. Mindenki számára fontos, hogy megbízható informatikai védelemmel rendelkezzen, hogy megvédje adatait és pénzét, ennek ellenére a felhasználók csupán 60 százaléka gondoskodik minden eszközének védelméről (asztali számítógép, laptop, pendrive, okostelefon, okostévé stb.).

Téveszmék miatt nyugodtak a potenciális áldozatok

Az online biztonsághoz való hozzáállást gyakran befolyásolja az a tévhit, miszerint az ellopott pénzt vagy adatokat automatikusan visszatérítik. A válaszadók közel fele (45 százalék) azt feltételezi, hogy a bankok automatikusan visszafizetik a kiberbűnözők által okozott pénzügyi károkat, de a felmérés összegzése alapján kiderült, hogy az áldozatok több mint fele (52 százaléka) soha vagy csak részben kapta vissza pénzét.

A legjobb módja, hogy megőrizzük pénzünket az interneten, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá azáltal, hogy speciális szoftvereket használunk, amely megvédi a személyazonosságunkat és szenzitív adatainkat a bűnözőktől - mondta Vjacseszlav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab Anti-Malware Kutatócsoport vezetője.