Nagyot drágulhat a cigaretta - lejárt a határidő

Lejárt a határidő és Magyarország még mindig nem teljesítette az Európai Unió előírásait a cigaretta jövedéki adójával kapcsolatban. A nagy kérdés, hogy amiatt indul-e az ország ellen kötelezettségszegési eljárás, illetve mikor hozza meg a kormány a fájdalmas lépést.
Szász Péter, 2018. március 29. csütörtök, 07:08
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Valamennyi uniós országnak meg kell felelnie 2018 januárjától annak a tanácsi rendeletnek, amely a dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó mértékét határozza meg. A rendelet 2011-es, a megfelelés érdekében nyolc ország - köztük Magyarország - átmeneti időszakot kapott. Ezzel együtt a dohányosok az elmúlt években a saját pénztárcájukon is érezhették, hogy a magyar kormány folyamatosan emelte a jövedéki adót. (Igaz, a cigaretta ára a dohánykiskereskedelem átalakítása miatt is emelkedett.)

Az uniós jogszabály szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót. Ha azonban egy országban ezer szálanként legalább 115 eurót szednek be ezen a jogcímen, akkor nem kell teljesíteni a 60 százalékos kritériumot.

Az európai országok között nagy különbségek vannak abban, hogy miként teljesítik e kritériumokat. A nyugat-európai országokban jellemzően igen magas a cigaretta ára és a jövedéki adóteher is jócskán a 115 eurós szint felett mozog. A szegényebb régiós országokban viszont igyekeznek kicsivel a 60 százalék felett tartani az adó szintjét. Az előírások értelmében ha egy országban változik a súlyozott átlagár, akkor a változást követő második év január 1-ig van lehetőség korrigálni.

A friss uniós lista szerint például Bulgáriában jelenleg 127,8 euró a súlyozott átlagár, egy doboz cigi 800 forintba kerül, a jövedéki adó pedig jelenleg 87,6 euró, amely korrekcióra szorul a 90 eurós minimum miatt. A 2018 januári adatok szerint Románia sem teljesíti a kritériumokat (57,9 százalék), azonban ők a fél évvel ezelőtti lista szerint még éppen megfeleltek.

Az EU-ban az íreknek kell manapság a legtöbbet fizetniük a cigarettáért: ezer szálanként 503,5 eurót, amely egy dobozra vetítve 3152 forintot jelent. Ennek 70 százalékát szedik be jövedéki adó formájában. Nem sokkal marad el Nagy-Britannia sem, ahol az átlagár 441,6 euró, amely 2750 forintos kiskereskedelmi árat jelent. A jövedéki adó mértéke itt is magas: 72 százalék.

Milyen emelés jöhet?

Magyarországon 175,8 eurót (54 753 forint) kell fizetni ezer darab cigarettáért, vagyis 1095 forint a súlyozott átlagár. A jövedéki adó azonban ennek csak 54,6 százalékát teszi ki.

Ebből az ezerszálas átlagárból mintegy 29 850 forintot tesz ki a jövedéki adó és 11 640 forintot az áfa. A maradék a dohánycégeké, az ellátóé és a trafikoké. Ez körülbelül 13 220 forint, vagyis 24,2 százalék.

Ha a jövedéki adó emelkedik, akkor természetesen nő a súlyozott átlagár is, és az sem valószínű, hogy a piaci szereplők a 13 220 forintnál kevesebbel is beérnék. Az egészen pedig ott van a világverő mértékű, 27 százalékos magyarországi áfa.

A Napi.hu számításai szerint ha ezt a 13 220 forintot fixnek vesszük, akkor a cigaretta árát 70 570 forintra (226,6 euró) kellene növelni ezer szálanként, amelyből így 42 343 forintot tenne ki a jövedéki adó és 15 000 forintot az áfa. Ez a megoldás egy dobozra vetítve 1411 forintot jelentene, vagyis 316 forintos drágulást a jelenlegi állapothoz képest.

Teljes a csend

Lapunk a témával már tavaly nyáron is foglalkozott, ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már akkor világossá tette, hogy nem tervez további adóemelést. Akkor megkerestük a szaktárcát és az Európai Bizottságot (EB) is.

Lényegében mind a két helyről azt a választ kaptuk, hogy a kérdéssel még korai foglalkozni. A szaktárca idézte a rendelet azon pontját, miszerint a súlyozott átlagárat 2018. márciusig kell meghatározni.

Most - a határidő lejárta után - ismét feltettük kérdéseinket, de - meglepetésünkre - az EB most is a türelmünket kérte, a nemzetgazdasági tárca pedig cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy e "visszafogottságnak" a választások közelsége lehet az oka. Mindenesetre a bizottság hamarosan - ezekben a napokban - közzéteszi, hogy márciusban mely országokkal és milyen okból indított kötelezettségszegési eljárást. Ezzel együtt sem várható azonban, hogy a magyar kormány az április 8-i országgyűlési választások előtt bejelentene egy komolyabb cigarettadrágító lépést.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2018.03.31 07:23

@RealMan:
Magyarország nem Kuba - mármint a dohányt illetően.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.03.31 07:22

Az öcsém dohányzott és lassan négy éve halott már. 55 éves volt. Dohányzott és mindig "kéz alatt vette" a cigiket. Amikor kérdeztem tőle, hogy miért dohányzol, mindig azt felelte - akkor mi a szarnak élek, ha már ezt sem lehet.

Én nem dohányzom és nem azért, mert sajnálom rá a pénzt. Egyszerűen érthetetlen, mi a franc jó abban, hogy azt a rengeteg méreganyagot "beülteted" a szervezetedbe. Egyszerűen érthetetlen. Tudod, hogy méreg, de még fizetsz is érte, hogy megöljn. Gratulálok annak a sok agyhalottnak, aki emeli a halálozási statisztikát így, ezen az úton.

Apropó! Láttátok a Youtube-on azt a filmet, hogy hogyan lehet egy 10 literes műanyag kannában található folyadékból "cigarettát" készíteni?? Nos, ez a folyadék több mint 400 féle vegyszert tartalmaz és a "végeredmény" tökéletesen olyan lesz mint az "igazi" cigi.

Jusson minden dohányos eszébe - Magyarország nem Kuba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2018.03.31 06:50

@Bahnsteig_Eins:
Kihagytad a sorból a kénes forrásokat - és működő tűzhányókat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2018.03.31 06:48

@laci_52:

Azok ellen lehet védekezni. És a migránsok ellen szintén.
Ideje lesz a határőrségnek a zöldhatárokon újra kötelezően bevezetni - a TŰZPARANCSOT!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2018.03.31 06:43

@Bahnsteig_Eins:

Zseniális egy lángész alak lehetsz!
Ugyan mi a fészkes fene köze lenne Orbánnak az EU-s előírásokhoz?
Az EU-ba valójában de pontosan a megyo idejében léptünk be, tehát ezek alapján - nem kellene inkább őt szapulni? Ők itt folyton a bűnelkövető büdös komcsik, akik aztán rendre átdobálják a bélsarat másra!
Amúgy pedig - dohányozni NEM KÖTELEZŐ!
Se a "rászedett hülyenyuggernek", se senki másnak! Valójában a bagózás nem létszükséglet!
Én a gyakorlatban mindig azt vallom - "a dohányos az nem ember, csak egy büdös görény!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html