BUX
40021

Nagyot esett az építőipari termelés

Az előző évvel korábbihoz képest idén januárban 20,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés, ennek oka a magas bázis és az uniós támogatásból finanszírozott munkák év végi befejeződése.

Napi.hu, 2016. március 16. szerda, 09:00

Januárban az építőipari termelés volumene 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban visszaesett: az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal. A termelés visszaesését részben az uniós forrásból végzett munkák előző év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta - írta közleményében a KSH.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 13,0 százalékkal csökkent januárban az előző hónaphoz képes.

Januárban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene mérséklődött az előző év azonos időszaki, magas bázishoz viszonyítva: az épületeké 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal. A visszaesést elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglakozó vállalkozások termelése esett vissza.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 32,1, az egyéb építményeké 38,5 százalékkal esett vissza. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 2,1 százalékkal mérséklődött.

A megkötött új szerződések volumene 21,8 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 24,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,6 százalékkal az előző év azonos hónapjához képest.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, január végén 44,1 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 42,3 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,5 százalékkal kisebb volt.